Het is voor vele jongeren niet gemakkelijk om aan hun ouders te vertellen dat ze homo, lesbisch of bi zijn. Holebi-jongeren zijn vaak bang voor de reactie van hun ouders.

Goed om weten is dat ouders in eerste instantie inderdaad vaak niet zo positief reageren, maar dat na verloop van tijd de meeste ouders de seksuele oriëntatie van hun kind wel aanvaarden.

Enkele tips om het coming out proces tegenover je ouders te vergemakkelijken:

  • Probeer de reactie van je ouders in te schatten. Je hebt hier meestal wel al een idee van. Dit helpt je om je coming out voor te bereiden.
  • Denk goed na over het moment en de manier waarop je het aan je ouders wil vertellen. Dat kan in de vorm van een gesprek, of een brief of mail.

Een gesprek lijkt akelig omdat het zo direct is. Het voordeel is dat je er geen doekjes om kan winden en dat je ouders vragen kunnen stellen die op het moment zelf besproken worden.
Een brief of mail geeft de tijd om voor jezelf je gedachten op een rijtje te zetten. Je wordt niet beïnvloed door de emoties van je ouders. Je ouders kunnen je brief nog nalezen en de dingen laten bezinken.

  • Sommige homo's en lesbo’s vinden het handig om eerst een goede vriend, broer, zus, leraar, lerares, oom of tante in vertrouwen te nemen, voordat ze het aan hun ouders vertellen.
  • Het kan ook helpen als die persoon erbij is, wanneer jij het aan de ouders vertelt. Ook kan die persoon als boodschapper fungeren om het nieuws aan je ouders te brengen.
  • Sommige mensen vertellen het niet, maar laten het merken, door hun gedrag, of door hints te geven.

Reageren je ouders in eerste instantie niet zo positief, hou er dan rekening mee dat de meeste ouders uiteindelijk wel bijdraaien. Net zoals jij misschien een tijdje over je seksuele oriëntatie hebt getwijfeld, hebben zij soms ook tijd nodig om aan het idee te wennen.

Vaak maken ze zich zorgen om je toekomst, en om de reactie van de buitenwereld. Ze stellen zich vragen als: ‘zal mijn kind zelf kinderen kunnen krijgen?’ ‘zal hij of zij een geschikte partner vinden?’ ‘zal hij of zij veel te maken krijgen met uitsluiting of discriminatie?’…

Sommige ouders echter komen nooit tot een aanvaarding van de seksuele oriëntatie van hun kind. Vaders hebben het er meestal moeilijker mee dan moeders.