Vertellen aan je ouders dat je een lief hebt, dat je met je lief wil vrijen, dat je de keuze van anticonceptie wil bespreken,… is niet altijd even makkelijk.

Een kant en klare leidraad van hoe je dat nu juist concreet moet aanpakken, is moeilijk te geven. Iedereen verschilt, dus zal ook elk gesprek anders verlopen. Alvast enkele tips.

Gebruik een aanleiding

Nogal wat jongeren beweren dat ouders niet openstaan voor een gesprek. Tegelijkertijd zijn er heel wat ouders die dit wel willen doen maar het gevoel hebben dat hun kinderen zich afschermen als het op relaties en seksualiteit aankomt. Als je erop let zal je merken dat moeders en vaders vaak kleine hints geven om er toch over te babbelen: een scène uit een film die jullie samen gezien hebben, een artikel in de krant of tijdschrift, een gesprek over een vriendin, een reclamefilmpje op tv, een affiche in het straatbeeld,…Ook jij kan die situaties gebruiken als aanleiding voor een goed gesprek.

Kies je moment

Belangrijk is het juiste moment te kiezen waarop je met hen over jouw relaties en jouw seksualiteit praat. Het is bijvoorbeeld niet zo’n goed idee om hen op het familiefeest van aan de andere kant van de tafel toe te roepen dat je seks hebt gehad met je lief. Je ouders zullen dit wellicht niet appreciëren. In de meeste gezinnen zijn er zo van die momenten waarop je met je vader of moeder over intieme, persoonlijke zaken kan praten: in de badkamer, wanneer je samen de hond uitlaat, tijdens de afwas,…

Bereid je voor op bezorgdheid

Het zou kunnen dat je moeder of vader in eerste instantie niet echt reageert zoals jij het gewenst had. Praten over seksualiteit kan voor je ouders best confronterend zijn. Hou in je achterhoofd dat jij reeds lang bezig bent met hetgeen je wil vertellen terwijl zij zich hier niet bewust van zijn. Die reacties van ouders komen vaak voor uit bezorgdheid. Leid hier niet uit af dat je ouders de deur dicht doen, maar geef hen even de tijd om hun reactie bij te sturen.

Kies wat je wil zeggen

En tenslotte, open over seksualiteit praten met je ouders wil niet zeggen dat je alles moet delen. Net als je ouders je niet alles vertellen over hun eigen seksualiteit, bepaal ook jij de grens tot waar je wil gaan. Je hoeft je absoluut niet verplicht te voelen om je intiemste geheimen bloot te leggen. Indien je je niet erg goed voelt bij dingen die gebeurd zijn, die je verwacht, of waar je je zorgen over maakt, zijn je ouders vaak dé personen waarmee je hierover kan praten. Zij kunnen je helpen hiermee om te gaan en/of om de juiste hulp te zoeken.

Toen ik klein was en samen met mijn ouders naar een film keek waren er af en toe van die ongemakkelijke momenten. 

Ik voel mij een beetje ongemakkelijk...