Bij een orgasme trekken de spieren in de geslachtsdelen ritmisch samen. Ze spannen en ontspannen zich een aantal keren, terwijl er een lekker gevoel door je lichaam trekt.

Wat er gebeurt bij een orgasme

80 à 90 percent van het lichamelijk orgasmegevoel wordt bepaald door contracties van de bekkenbodem. Het ervaren van een klaarkomgevoel wordt lichamelijk gezien veroorzaakt doordat op dat moment maximale bloedtoevoer, hartslag, ademhalingsfrequentie en spierspanning plots omslaan in ontspanning. De spieren ontspannen zich, het bloed wordt uit de geslachtsorganen weggezogen, ademhaling en hartslag vertragen weer. Deze omslag van maximale spanning naar ontspanning gebeurt in een golfbeweging. Door deze intense overgang kan het lichaam trillen of schokken, en kreun je (stil of luid).

Hormonen en het brein tijdens het orgasme

Bij een orgasme nemen in het bloed en de hersenen de concentraties van het hormoon oxytocine toe. Dit hormoon maakt dat je je hierna erg ontspannen of slaperig voelt. Ook is er sprake van bewustzijnsvernauwing: MRI-scans toonden aan dat in aanloop naar het orgasme, het genotscentrum actief wordt terwijl dat de prefrontale cortex wordt uitgeschakeld. Deze cortex reguleert ons redeneervermogen, ons verstand.

Het gevoel van een orgasme

De lichamelijke ervaringen bij een orgasme gaan gepaard met gevoelsmatige sensaties. Die lopen uiteen. Sommigen spreken van een gevoel van ontlading, een explosie, of verbondenheid met de ander. Ook kan je lichamelijk zijn klaargekomen, maar hier toch een onbevredigend gevoel aan overhouden. Vrouwen beschrijven meer verschillende gevoelservaringen dan mannen.

Een orgasme bij mannen

Bij mannen is vaak de eerste genotspiek het hoogst. Klaarkomen verloopt bij hen in twee fases. Eerst is er het gevoel dat de zaadlozing niet meer valt tegen te houden. In de tweede fase gebeuren er hevige spiersamentrekkingen in de zaadleiders, zaadblaasjes en de prostaat. Het gaat over een pompende beweging. Bij het klaarkomen wordt het ejaculaat dan in golven naar buiten gestuwd.

Een orgasme bij vrouwen

Vrouwen ervaren eerder een hoog niveau van genot dat langer duurt dan het genot bij mannen, maar waarin de piek niet zo uitgesproken is. Sommige vrouwen voelen het orgasme meer aan de buitenkant, anderen diep in hun buik en nog anderen voelen hun hele lichaam tintelen. Sommige vrouwen ervaren ook contracties in de baarmoeder, en zelfs in het voorste deel van de anus. Ook de clitoris kan gaan zwellen en samentrekken bij het klaarkomen.

Elk orgasme verschilt

Een orgasme is voor iedereen verschillend en hoeft niet elke keer hetzelfde aan te voelen. De intensiteit van een orgasme kan gaan van een kleine prikkeling die je nauwelijks waarneemt, tot een aantal krachtige golven doorheen je hele lichaam. De ene keer kan het kort en heftig zijn, de andere keer lang en uitgerekt. Soms duurt het lang voor het komt, soms is het er meteen. Hoe je het orgasme ervaart, heeft te maken met de duur en de mate van de opwinding, en met hoe je gestimuleerd werd.