Dat is een verhaal van antistoffen.

Reactie op namaakvirussen

De nu bestaande HPV-vaccins beschermen tegen ten minste twee HPV-types, 16 en 18. Het vaccin bevat “namaakversies “van de 2 types. Dit “namaakvirus” is leeg van binnen, maar aan de buitenkant identiek aan een echt virus, zodat het lichaam erop reageert. Hierdoor wordt een weerstand opgebouwd. 

Drie inspuitingen

Jouw lichaam gaat antistoffen aanmaken tegen deze HPV-types aanwezig in het vaccin. Bij een infectie met het echte HPV-virus, wordt het virus door de antistoffen in je lichaam uitgeschakeld alvorens het kan binnendringen in je baarmoederhals. Zo ben je beschermd tegen de HPV-types 16 en 18 die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Je bent niet volledig beschermd na één inspuiting. Pas na drie inspuitingen heb je voldoende antistoffen tegen de HPV-types 16 en 18.

Tussen 70 en 90%

Baarmoederhalskanker wordt echter ook nog veroorzaakt door andere types waartegen de bestaande vaccins niet beschermen. De huidige HPV-vaccinatie beschermt tegen 70% van alle baarmoederhalskankers, wat in elk geval behoorlijk veel is. Eén van deze vaccins, Gardasil® biedt ook bescherming tegen de HPV-types 6 en 11, die ongeveer 90% van alle genitale wratten veroorzaken.

Uitstrijkje en veilig vrijen

Het bestaan van het vaccin neemt niet weg dat regelmatige uitstrijkjes van de baarmoederhals noodzakelijk blijven. Ook veilig vrijen blijft noodzakelijk als bescherming tegen HPV.