Er is het meeste risico op besmetting wanneer er een rechtstreeks contact is tussen de geslachtsorganen, en wanneer er symptomen zoals blaasjes aanwezig zijn. Deze kunnen niet altijd met een condoom afgedekt worden.

Buiten de seksuele route

De kans om herpes via sociaal contact (bijv. gezamenlijk gebruik van handdoeken,…) over te dragen is klein, maar niet onbestaande.

Kussen

Contact tussen de slijmvliezen van lippen en mond heeft vooral risico op het overzetten van herpesinfecties. Zowel herpes simplex type 1 (labialis of koortsblaas, vaker ter hoogte van de mond dan type 2) als type 2 kunnen overgedragen worden door te zoenen. Wie al drager is van het herpesvirus ter hoogte van de mond, loopt geen kans om een nieuwe herpesinfectie op te lopen met het type 1, maar wel met het type 2. Je kan natuurlijk wel getroffen worden door het opflakkeren van de latente herpesinfectie bij jezelf. Let er wel op: je kan ook een herpes type 1 overzetten op de genitaliën.

Van mond naar penis

Herpes labialis (type 1) kan op een penis worden overgedragen. Het genitale slijmvlies is voldoende ontvankelijk om deze infectie te herbergen. 

Van penis naar mond

Herpes genitalis vindt relatief gemakkelijk overstapmogelijkheden van penis naar mond, zelfs zonder een zaadlozing in de mond. Blaasjes kunnen immers op of rond de penis zitten.

Van mond naar vagina

Herpes labialis kan op die manier worden overgedragen. Het slijmvlies van de vagina/vulva is voldoende ontvankelijk om de infectie te herbergen.

Van vagina naar mond

Herpes genitalis kan gemakkelijk overgedragen worden van vagina naar mond.

Van mond naar aars

Herpes kan overzetten van mond naar anus.

Van aars naar mond

Herpes ter hoogte van de aars kan worden overgedragen naar de mond, bv bij het likken van de aars.

Door sekshulpmiddelen

Herpes simplex kan op deze manier overgedragen worden. In een warm en vochtig milieu kunnen die micro-organismen kortstondig (enkele minuten) overleven op het oppervlak van bv. een vibrator. Dit is zeker het geval als het om wondvocht van de herpesblaasjes gaat. Vanuit algemeen hygiënisch standpunt is het aan te raden om seksuele hulpmiddelen na gebruik eerst te reinigen en dan te ontsmetten. Schoonmaken kan met een eenvoudige zeepoplossing. Nadien is desinfectie met ontsmettingsalcohol het meest aangewezen.

Ondanks condoomgebruik

Een condoom beschermt je tegen de meest ernstige soa's. Een aantal symptomen van soa's kunnen echter niet voldoende afgedekt worden door een condoom. Dat heeft niets te maken met een falen van het condoom zelf. Wel is het zo dat het condoom het letsel niet steeds kan afdekken, zoals dat het geval is met herpes genitalis. Wanneer de blaasjes in de genitale streek voorkomen (bv. tussen de benen of op de ballen, op schaamlippen), kunnen deze niet voldoende afgedekt worden. Tijdens een opflakkering kan je best het soort seks vermijden waarmee een overdrachtsrisico bestaat. Buiten de opflakkeringen gebruik je best een condoom om overdracht via besmette lichaamsvochten (sperma, vaginaal vocht) te voorkomen en een beflapje bij orale seks.

Om zelf-besmetting te vermijden bij herpes labialis is het aan te raden om een strikte hygiëne in acht te nemen: aparte handdoeken, washandjes,... Het is absoluut afgeraden om de genitale zone aan te raken na contact met door herpes labialis aangetaste huid-delen.