Er is het meest kans op besmetting bij rechtstreeks contact tussen de geslachtsorganen en wanneer er symptomen zijn, vooral in de beginstadia. Zweertjes worden niet altijd door een condoom afgedekt.

Maar anderzijds is er ook een (kleinere) kans op besmetting wanneer er geen symptomen zijn. Er is overdracht mogelijk in alle stadia, maar vooral in de beginstadia.

Buiten de seksuele route

Syfilis kan in zeer uitzonderlijke gevallen overgedragen worden via sociaal contact. Bijvoorbeeld wanneer iemand met een syfiliszweer op de lippen een glas doorgeeft aan iemand anders die er dan onmiddellijk van zou drinken. Besmetting kan ook doorgegeven worden via de handen. Contacten tussen de geslachtsorganen via de handen geeft een kans op besmetting.

Zoenen/tongzoenen

Een syfiliszweer ter hoogte van lippen of mond kan overzetten door oraal contact. De syfilisbacterie profiteert van de geringste beschadiging van het slijmvlies om een besmetting over te dragen.

Van mond naar huid

Infecties aan de mond kunnen in uitzonderlijke gevallen op andere plaatsen van het lichaam worden overgezet. Dat kan door bijten of via een beschadiging van de huid. Enkel via zo’n toegangspoort zal een infectie overstappen, want een onbeschadigde hoornlaag van de huid is te dik om die soakiemen door te laten.

Van penis naar vagina

Een syfiliszweer kan de besmetting naar de vagina overzetten.

Van vagina naar penis

Bijna alle beschreven aandoeningen van de richting penis naar vagina zullen ook in omgekeerde richting verlopen. Dat geldt voor de uitwendige zichtbare infecties zoals syfilis.

Van penis naar penis 

Het wrijven van beide penissen tegen elkaar of proberen een gezamenlijke zaadlozing te hebben, waarbij het zaadvocht in de buurt van de urinebuis van de partner terechtkomt, kan wel degelijk syfilis overzetten aan het oppervlak van de penis of via microtraumata.

Van penis naar aars

Een infectie op de penis met een syfiliszweer kan naar de aarsstreek worden overgedragen of door microtraumata tijdens penetratie.

Van aars naar penis

Syfilis kan overzetten van de aarsstreek en van in de aars naar de penis van de partner.

Door sekshulpmiddelen

Die weg is waarschijnlijk mogelijk voor syfilis, maar het is niet bewezen en de kans is zeer klein. In een warm en vochtig milieu kunnen die micro-organismen kortstondig (enkele minuten) overleven op het oppervlak van een vibrator bijvoorbeeld zeker indien er bloedvermenging is. Vanuit algemeen hygiënisch standpunt is het aan te raden om seksuele hulpmiddelen na gebruik eerst te reinigen en dan te ontsmetten. Schoonmaken kan met een eenvoudige zeepoplossing. Nadien is desinfectie met ontsmettingsalcohol het meest aangewezen.

Ondanks condoomgebruik

Een condoom beschermt je tegen de meest ernstige soa. Toch zijn er een aandoeningen die door het rubbertje onvoldoende worden afgedekt en toch overzetten. Een syfiliszweer is er daar een van.