Wees duidelijk. Zeg het op besliste wijze en laat je lichaam meespreken.

Lichaamstaal bij weigeren

Je lichaamstaal is direct: je hebt een rechte en kordate lichaamshouding en kijkt de ander recht in de ogen terwijl je duidelijk ‘nee’ zegt. Je kan ook met je handen een afwerend gebaar maken of fysiek afstand nemen (je wegdraaien, je handen terugtrekken of een eindje verderop gaan zitten, staan of wegwandelen).

Seks weigeren zonder schuldgevoel

Je kan zeggen waarom, maar ga niet beargumenteren of je verontschuldigen. Wil de ander je overhalen, herhaal dan je boodschap. Licht het verder toe, maar voel je niet schuldig en doe ook geen loze beloften naar de toekomst toe.

Geen nee tegen alles

Nee zeggen wil niet zeggen dat je niets meer van die persoon wilt of hem/haar niet graag ziet. Soms is het belangrijk om dat uit te leggen. Bij je lief is het bijvoorbeeld 'nee' omdat je nog niet toe bent aan geslachtsgemeenschap. Het kan ook zijn dat bijvoorbeeld pijpen je afschrikt en je er geen zin in hebt, maar dat je wel wil strelen en masturberen…Met iemand die je op cafe hebt leren kennen, wil je misschien wel kussen op de eerste avond, maar geen seks, en wel nog eens met hem/haar afspreken. Je wil misschien niet samenwonen met je lief, maar dat betekent niet dat je twijfelt aan de relatie.

Dubbelzinnig spel

Soms is het leuk om er een soort spelletje van te maken. Je wil flirten, testen, uitdagen, enz. Je zegt nee terwijl je eerder ‘ja’ laat blijken. Let op dat je dit niet te vaak doet. Je kan spelen, maar je moet weten wanneer te stoppen en hoe duidelijk te maken dat het ‘voor echt’ is. De keer dat je echt ‘nee’ bedoelt, zou het kunnen dat je partner nog steeds denkt dat je aan het spelen bent.

Belangrijk voor je eigenwaarde

‘Nee’ zeggen is misschien moeilijk om te doen, maar je krijgt hiermee het beste resultaat. Het heeft geen zin om je anders voor te doen. Als je 'nee' zegt, leert de ander je respecteren, ook als je mening van de zijne of hare afwijkt.