De perfecte vrouw heeft een lichaam en gelaat waarop de uiterlijke kenmerken van vruchtbaarheid, jeugd en gezondheid zijn af te lezen. Vrouwen ervaren veel druk om aan dit ideaal te voldoen. 

Vrouwelijk gezicht

Het hormoon oestrogeen is verantwoordelijk voor een aantal vrouwelijke gezichtskenmerken. Hoe meer deze kenmerken aanwezig zijn, hoe meer oestrogeen de vrouw bezit en hoe aantrekkelijker zij zou zijn. Oestrogeen zorgt voor volumineuze lippen, een smalle kin en neus en grote ogen. De kaakbeenderen zijn rond en de wenkbrauwen zijn fijn en staan hoog. Daardoor lijken de ogen ook groter. 

Zandloper

In de jaren negentig ontdekte men dat mannen een universele voorkeur hebben voor vrouwen bij wie de omtrek van de taille ongeveer 70 procent bedraagt van de omtrek van de heupen. Hoe breder je heupen in vergelijking met je taille zijn, hoe vrouwelijker je vormen zijn. Onafhankelijk van het gewicht. Minder dan tien procent van de vrouwen heeft echter dit perfecte zandloperfiguur. 

Dwingend schoonheidsideaal voor meisjes

Meisjes worden vaker dan jongens beoordeeld op hun uiterlijk. Ze zijn dan ook vatbaarder voor het schoonheidsideaal. Bovendien worden ze vaak met onrealistische mediabeelden geconfronteerd. De foto’s die ze zien op Instagram, Pinterest en in tijdschriften zijn doorgaans bewerkt en in scène gezet. Meisjes vinden henzelf dan ook vaker minder fysiek aantrekkelijk en scoren lager op zelfbeeld dan jongens.