Of je relatie toekomst heeft, hangt van meer dan van jullie leeftijdsverschil alleen af. Belangrijk is of je je gelijkwaardig voelt aan elkaar.

Zelfkennis

Als jongere ben je je nog aan het ontwikkelen. Er zijn veel zaken die je nog niet van jezelf kent, ook je eigen grenzen ken je nog niet goed. Iemand die ouder is kent zichzelf al beter, weet beter wat die wil, kent beter zijn of haar grenzen en kan deze ook beter aangeven. Dit verschil kan leiden tot situaties waarbij de jongste dingen gaat doen die hij of zij eigenlijk nog niet wil. Ben je allebei volwassen dan is de kans groter dat je gelijkwaardig bent op vlak van zelfkennis.

5 jaar

Wanneer je nog geen 18 bent en je lief is meer dan 5 jaar ouder, dan is er vaak geen gelijkwaardigheid. Ben je jonger dan 15 dan is zelfs 3 jaar al een groot leeftijdsverschil. Als je 25 bent en je lief is 10 jaar ouder dan kan er ondanks het grotere leeftijdsverschil toch gelijkwaardigheid zijn.
Leeftijd hangt soms samen met verschillende interesses. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn en evengoed hebben beide partners dezelfde interesses. Verschillende interesses hoeven trouwens niet tot problemen te leiden.

Maar daarnaast kan het mislopen tussen jullie zoals het ook kan mislopen tussen partners die even oud zijn.