In principe is een penis eerder klein als hij in erectie minder meet dan 12 cm. Je hoeft geen lange penis te hebben om goed te zijn in bed.

Een penis met een lengte van 7 tot 11 centimeter in erectie is niet erg groot, maar functioneert doorgaans prima. Met een micropenis daarentegen is het soms wel moeilijk om bv. geslachtsgemeenschap te hebben.

Het uitzicht van je penis bepaalt heus niet alleen of een partner jou aantrekkelijk of interessant vindt.

Wat als je denkt dat je penis te klein is voor seks?

erectie kleine penis

Je hoeft geen grote penis te hebben om goed te zijn in bed. Bij seks komt veel meer kijken dan je geslachtsdelen alleen. Goede seks is een samenspel van onder andere aantrekkingskracht, je goed in je vel voelen, de chemie tussen personen, zin in seks en techniek.

Het draait dus ook om:

 • Voorspel: je vrijt niet met je penis alleen, maar ook met je tong, mond, handen. Wat je daarmee doet is minstens even belangrijk.
 • Clitoris: bij vrouwen telt vooral de stimulatie van het clitorisorgaan om seks opwindend te maken en erdoor klaar te komen. Aangezien penetratie maar weinig clitorale stimulatie geeft zijn andere sekstechnieken meer van belang.
 • Bouw van de vagina: de meeste zenuwuiteinden bevinden zich aan het begin van de vagina, waar een kleinere penis ook bij kan natuurlijk. Als er iets toe zou doen, is het dus eerder de dikte van de penis. Ook is het zo dat er zich diep in de vagina maar weinig zenuwcellen bevinden. Als je diep gaat heeft een vrouw dus niet noodzakelijk meer genot. Sommige vrouwen vinden het zelfs pijnlijk als de penis aan het einde van de vagina de baarmoedermond raakt.
 • Spanning van de bekkenbodemspieren: het buitenste 1/3de deel van de vagina is omgeven door de bekkenbodemspieren. Of een vrouw veel voelt zal ook erg afhangen van de spanning van haar spieren in dit gebied.

Fantaseren over grote penissen

Wat wel een rol kan spelen, is wat anderen soms verwachten. Zoals er wel fantasieën bestaan over grote borsten, kunnen sommige mannen of vrouwen het idee van een grote penis opwindend vinden.

Grootte van de vagina

geslachtsgemeenschap

De vagina’s van vrouwen bestaan overigens ook in verschillende formaten. Eigenlijk is de vagina een heel flexibel orgaan dat zich aanpast aan de afmetingen van haar bezoeker.

In functie van de vorm, grootte of diameter van de penis zullen de wanden van de vagina zich anders plooien en zo deze omsluiten. Wat dus voor de ene vrouw een penis van een goed formaat is, is misschien voor een andere vrouw een penis die eerder te groot of te klein is.

Vrouwen met een 'korte', niet zo diepe vagina hebben maar weinig aan een man met een lange penis. Ook het omgekeerde is waar.

Net zoals de lengte bij ieder varieert, is dat ook het geval met de dikte of de omtrek van de penis. Ook hier geldt dat vrouwen met een 'bredere' vagina een smalle penis minder aangenaam kunnen vinden.

  Sekstips en standjes voor een kleine penis

  • Standje: kies een positie waarbij de penetratie dieper is, zoals op z’n hondjes of het boorstandje.
  • Benen tegen elkaar: de vrouw of man die gepenetreerd wordt kan de benen sluiten tijdens het vrijen en de bekkenbodemspieren opspannen.
  • Een kussen onder het zitvlak kan ervoor zorgen dat beiden de penetratie beter voelen.
  • Korte in- en uitgaande bewegingen: voor het genot van de vrouw hoeft de penis niet diep in de vagina te gaan. Aangezien de meeste zenuwuiteinden aan de ingang van de vagina zitten, kan je ook kleine in- en uitgaande bewegingen rond de vagina-opening maken.
  • Ronddraaien: zorg bij een vrouw ook voor indirecte stimulatie van de clitoris door ronddraaiende bewegingen te maken.

  Hoe penis groter maken: penisverlengende middelen

  Als je sommige sites zou moeten geloven, bestaan er middelen zoals crèmes, pillen, kruiden en apparaten om uiteindelijk een grotere penis te krijgen.

  Maar dat is bedrog. Hoewel er veel middeltjes om de penis te verlengen verkocht worden, helpen dezen niet.

  Let er ook op dat je niet zomaar het eerste het beste middeltje gebruikt, want er bestaat een kans op blijvende schade aan je penis. Zo kan je op termijn erectieproblemen krijgen door er gewichten aan te hangen.

  Trucs om penis groter te doen lijken

  1. Schaamhaar verwijderen: je kan een optisch verlengend effect bereiken door het schaamhaar net boven de penis af te scheren of korter te knippen. Daardoor zie je een stukje meer van de penis waardoor hij groter lijkt.
  2. Gewicht verliezen: ook vermageren kan helpen om je penis groter te doen lijken. Mannen met wat overgewicht hebben immers vaak een vetkussen ter hoogte van het schaambeen. Dit gaat dan over de basis van de penis hangen waardoor deze als het ware inkort.
  3. Perspectief wisselen: hou er rekening mee dat jijzelf je penis steeds vanuit vogelperspectief ziet, waardoor hij natuurlijk kleiner lijkt. Vanuit een kikkerperspectief ziet je penis er natuurlijk groter uit. 

  Penisverlenging

  Bepaalde mannen laten operatief hun penis verlengen, omdat ze het gevoel hebben dat hun penis te klein is. Soms zijn er medische noodzaken voor penisverlenging, bv. bij aangeboren afwijkingen.  

  De zwellichamen zelf van de penis kunnen niet verlengd worden. Men kan de zwellichamen wel meer ‘naar buiten’ brengen. Bij een penisverlenging wordt het ‘bandje’ waarmee de penis vastzit aan het schaambot verwijderd of losgesneden. Hierdoor krijgt de penis en het sponsachtig materiaal meer ruimte en vrijheid.

  Penisoperatie resultaten

  1. Een penisoperatie maakt de penis 1 tot 3 cm langer in slappe toestand.
  2. In erectie blijft de lengte vaak hetzelfde.
  3. Bijkomend nadeel is dat de penis in erectie niet langer omhoog wijst omdat het ligament is doorgesneden.
  4. Hierdoor is de penis ook wat minder stabiel bij geslachtsgemeenschap.
  5. De hele procedure kan pijnlijk zijn.  

  De meeste chirurgen beginnen niet aan zo'n operatie vanwege het geringe resultaat en de risico's en nadelen die ermee verbonden zijn.

  Penisverdikking

  Wil je je penis laten verdikken, dan zal de chirurg vet weghalen uit andere delen van je lichaam (buik, dijen). Hij spuit dit dan in de penis. De operatie moet regelmatig herhaald worden, omdat het vet na verloop van tijd geabsorbeerd wordt door het lichaam. Hierdoor verdwijnt de verdikking.

  Penisverdikking resultaat

  Penisverdikking wordt nog maar zelden uitgevoerd. Het resultaat van de operatie valt immers meestal tegen. Het blijkt moeilijk om het vet gelijkmatig over de penis te verdelen, waardoor het al snel een bobbelige structuur krijgt.