Mijn vriend en ik zijn intussen een jaar samen en gaan ook al een tijdje met elkaar naar bed. Het lukt me echter niet om klaar te komen bij seks. Dit ligt niet aan hem, want bij mijn vorige vriend had ik hetzelfde probleem. 

Als ik mezelf bevredig heb ik daarentegen geen moeite om een orgasme te krijgen. Hoe komt het dat dit maar niet gaat? Ik voel me hierdoor vaker al van bij het begin niet op mijn gemak als we gaan vrijen. Ik heb ook schrik dat hij denkt dat hij iets fout doet.

Sanne, 19 jaar

Advies

Dag Sanne,

Eerst en vooral wil ik je geruststellen. Een meerderheid van de vrouwen heeft moeite met het bereiken van een orgasme bij het vrijen, dus je bent zeker geen uitzondering.

Dit neemt natuurlijk niet weg dat je hier geen last van ondervindt. Daarom geef ik je enkele tips mee die jou in de toekomst kunnen helpen om (vaker) een orgasme te hebben tijdens het vrijen. Houd er wel rekening mee dat dit geen ‘wonderrecepten’ zijn. Elke vrouw is verschillend en dus ook de manier waarop zij het meest opgewonden raakt en het makkelijkst een hoogtepunt bereikt.

In de eerste plaats lijkt het me belangrijk dat jij en je vriend hierover leren communiceren, en dit niet enkel vóór of na, maar ook tijdens het vrijen. Schaam je er zeker niet voor om aan te geven wanneer iets heel fijn aanvoelt en wanneer niet. Laat het merken als je vriend bepaalde plaatsen aanraakt die voor jou stimulerend werken.

Dit kan subtiel (door bijvoorbeeld bepaalde geluiden te maken) maar je kan het ook gewoon letterlijk zeggen. Je kan ook zijn hand vastnemen en hem leiden naar jouw gevoelige zones. Misschien vindt hij dit zelfs opwindend en geeft het een boost aan jullie seksleven.

Wanneer je merkt dat je vriend niet meteen de juiste plekjes terugvindt die jij net heel leuk vindt, kan je misschien eens proberen om jezelf te stimuleren tijdens het vrijen. Jij kent je eigen lichaam het beste en voelt ook het beste aan wat je fijn vindt.

Dat je zelf masturbeert en er hierbij in slaagt om klaar te komen is dan ook al een hele stap. Zo lang je je eigen lichaam niet kent zal het ook moeilijk zijn voor de andere om het juiste te doen. Raak jezelf aan, toon hem hoe jij dat doet, nodig hem uit om bepaalde handelingen te doen.

Bovendien is het een groot misverstand dat vrouwen vooral een orgasme beleven wanneer de penis in de vagina zit. Voor velen volstaat dit niet en is daarnaast stimulatie van de clitoris nodig.

Manuele (vingeren) en orale (beffen) seks zijn vaak zeer doeltreffend hiervoor. Je kan ook verschillende standjes uitproberen waarbij de clitoris directer, steviger of langduriger gestimuleerd wordt. Experimenteer en ga samen op zoek naar dingen die jullie vrijpartij op een positieve manier beïnvloeden.

De laatste tip die ik je wil meegeven is misschien wel de belangrijkste: zorg dat je ontspannen bent. Intussen zit je misschien al iets te hard met de gedachte in je hoofd dat een orgasme tóch niet zal lukken, waardoor je jezelf al van bij het begin belemmert. Probeer niet te hard te focussen op het bereiken van een hoogtepunt. Seks staat of valt hier niet mee, het belangrijkste blijft nog steeds dat je er (samen) van geniet! 

Groetjes,
Ina.

Geschreven door Sekscoach Ina
23 jaar, woont in Leuven