Op zich heeft het totaal geen zin om homoseksuele partners in te delen in typisch vrouwelijk en typisch mannelijk.

Traditionele rolverdeling

In onze maatschappij is er nog altijd sprake van een min of meer traditionele rolverdeling binnen heterorelaties: vrouwen zorgen (grotendeels) voor het huishouden en de kinderen, mannen zorgen voor (het grootste deel van) het inkomen. In reclamespotjes zijn het doorgaans nog steeds de vrouwen die kinderen verzorgen, koken en de was doen, terwijl de mannen vergaderen, klussen en autorijden.

Ook homoseksuele relaties worden aan die rolverdeling getoetst.De meer zorgzame man of diegene die het meest kookt, wordt al gauw het ‘vrouwtje’ genoemd en de lesbische vrouw die de goede job heeft of de vuilniszakken buitenzet, is het ‘mannetje’.

Flexibel organiseren

Maar homo's en lesbische vrouwen die samenleven, zullen net als heteroseksuelen samen werk en privé moeten organiseren. Omdat de rollen en uiterlijkheden voor homo- en lesbische relaties minder vastliggen, gaan beide partners wel soms flexibeler om met de zogezegd traditioneel mannelijke en traditioneel vrouwelijke taken. Ze linken activiteiten minder snel aan een bepaalde sekse. Het is meestal de buitenwereld, die het dan nodig vindt om in een homoseksuele relatie ook heteroseksuele dynamieken te ontdekken. Mannelijkheid en vrouwelijkheid wordt echter bepaald door meer dan enkel rolverdeling.