Mijn vriendje en ik zijn bijna een jaar samen en we gaan ook al even met elkaar naar bed. We zien mekaar maar 1 of 2 keer per week, en als we chatten gaat het soms wat de seksuele kant op. 

Eergisteren stuurde mijn vriendje plots een foto van hemzelf – bijna volledig naakt - naar mij door. Hij vroeg me al teasend om hetzelfde te doen. Ik heb me er toen met een grapje van af gemaakt, maar hij meende het wel denk ik.

Ik twijfel nog steeds of ik het de volgende keer wel zou doen. Ik geloof echt hard in onze relatie, maar van vrienden en in de media heb ik vaak gehoord dat dit geen goed idee is.

Wat kan ik nu best doen? Ik wil hem niet het gevoel geven dat ik hem niet vertrouw. 

Elke, 18 jaar

Advies

Hoi Elke,

Fijn dat je met deze vraag naar mij komt! ‘Sexting’ is de laatste tijd een veelbesproken thema in de media, dus ik begrijp dat je je er vragen bij stelt. Ik kan je alvast vertellen dat dit zeker niet altijd negatieve gevolgen met zich meebrengt.

Wanneer je dit doet met iemand die je ten volle vertrouwt kan het zelfs een boost geven aan je relatie. Het is spannend en kan jullie verlangen naar elkaar doen toenemen. Zeker wanneer je elkaar al een tijdje niet gezien hebt kan de zin om elkaar een seksueel getinte foto te sturen groot worden.

De raad die ik je wil meegeven is dat je erover nadenkt of je dit met de juiste persoon doet. Vraag je ook eens af of je dit om de juiste redenen wilt doen.

Goede redenen zijn: omdat je het allebei spannend vindt, omdat je die persoon graag ziet en vooral omdat je je er goed bij voelt. 

Je stuurt beter geen naaktfoto’s als je het gevoel hebt dat je onder druk staat of omdat je geen nee wil zeggen. Als jouw vriend boos zou worden wanneer je een bepaalde foto niet wil versturen, vraag je je beter eens af of hij wel de juiste persoon is om een goede relatie mee op te bouwen.

De kans bestaat ook dat, wanneer je een seksueel getinte foto van jezelf verstuurt, je vriend om meer zal vragen. Als je bijvoorbeeld eerst een foto van jezelf in ondergoed verstuurt, kan het zijn dat hij nadien een foto zonder ondergoed vraagt.

Denk dus goed na over wat je zelf wel en niet wil. Maak jouw eigen grenzen van bij het begin duidelijk.

Daarnaast kan je ook een aantal afspraken maken in verband met veiligheid. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie elkaars foto’s meteen verwijderen nadat je ze hebt bekeken.

Snapchat is een mogelijk kanaal om dergelijke foto’s te versturen. Het is wel zo dat er ook screenshots kunnen gemaakt worden en de foto dus tijdens de 10 seconden dat de foto wordt getoond, ook al kan zijn opgeslagen. Van zodra een foto op het internet terechtkomt, kan deze heel makkelijk verspreid worden.

Naast Snapchat bestaat er de app ‘Confide’. Hiermee kan je zowel berichten, foto’s als video’s naar elkaar versturen. Deze worden (net zoals bij Snapchat) meteen na ontvangst verwijderd, met het verschil dat het bij deze app onmogelijk is om een screenshot te maken van de foto in zijn geheel.

Zorg er daarnaast voor dat je niet herkenbaar bent wanneer je intieme (naakt)foto’s verstuurt. Als je gezicht niet duidelijk te zien is kunnen deze foto’s later niet tegen je gebruikt worden.

Ten slotte wil ik het nog even hebben over een reportage van Pano die ik enkele weken geleden op tv zag. Deze gaf een goed beeld weer van het feit dat sexting zowel negatieve als positieve gevolgen kan kennen.

Sexting hoeft niet per se iets slechts of stouts te zijn, maar kan wel ernstige gevolgen hebben als je dit niet met de juiste persoon doet. Er hangen dus altijd risico’s aan vast, daarom is het goed dat je afwegingen maakt!

 

Groetjes,

Ina.

Geschreven door Sekscoach Ina
23 jaar, woont in Leuven