Laatst had ik een discussie met een vriendin over transgenderisme. We waren een jongen van vroeger uit de klas tegen gekomen. Nu ja, jongen, eigenlijk bedoel ik meisje.

Hij voelt zich zoals een meisje, wil graag een meisje zijn en gedraagt zich hier ook naar. Hij werd enkel verliefd op andere meisjes en ook nu liep hij hand in hand met een ander meisje.

Volgens mijn vriendin is dit normaal. Want als je transgender bent, dan ben je ook holebi. 

Maar klopt dit wel? Ben je altijd homo, lesbisch of bi als je transgender bent? 

Groetjes,
Lara, 21 jaar 

Advies 

Dag Lara! 

Ik ben blij met je vraag, want ‘transgenderisme’ is een onderwerp waarrond enkele misverstanden bestaan. Dat is in de eerste plaats omdat niet alle mensen hieronder hetzelfde verstaan.

Ik kan meer duidelijkheid scheppen over de begrippen ‘transgenderisme’, en  ook ‘holebi’. Ook is het zo dat men deze begrippen vaak automatisch aan elkaar linkt. Ze hebben echter niet noodzakelijk iets met elkaar te maken.

We starten met het eenvoudigste:

  • Je ‘biologische geslacht’ of ‘sekse’ is het lichaam waarin je geboren wordt. Meestal onderscheiden we een man of vrouw met de typische geslachtskenmerken en voortplantingsorganen. 

 

  • ‘Gender’ dan, staat voor de sociale en culturele invulling van wat mannelijkheid en vrouwelijkheid is. Een typisch voorbeeld hiervoor is dat meisjes sociaal en zorgzaam zijn, terwijl dat mannen competitiever ingesteld zouden zijn.

 

  • ‘Genderidentiteit’ is gelinkt aan je innerlijke gevoel. Voel je je een man, vrouw, beiden, of geen van de twee? Alles kan. Bij de meeste mensen valt hun identiteit samen met de sekse. Een recent woord hiervoor is ‘cisgender’. Voor wie dit niet overeenstemt, wordt de term ‘transgender’ gebruikt. Een betere omschrijving is eigenlijk ‘genderdysforie’. 

Een mooi voorbeeld hiervan is de persoon die jij in je vraag omschrijft. Deze heeft de sekse van een jongen, maar het innerlijke gevoel een meisje te zijn.

‘Transgender’ dient eigenlijk als  overkoepelende term voor de volgende drie begrippen:

  • transseksualiteit: opgesloten zitten in het verkeerde lichaam en de wens hebben het lichaam aan te passen aan het andere geslacht

 

  • transgenderisme: mensen die zich even mannelijk als vrouwelijk voelen, of soms de één en dan de ander

 

  • travestiet: de behoefte hebben om je te kleden naar het andere geslacht

Om nog even verder in te pikken op het voorbeeld in je vraag: deze persoon heeft waarschijnlijk genderdysforie en toont dit ook in zijn ‘genderexpressie’. Dit is de manier waarop je je mannelijkheid of vrouwelijkheid uit, zoals je kledij, je gedrag. Indien hij/zij ook echt tot het andere geslacht wil behoren, is hij/zij ook transseksueel.  

Zo, dit was een omschrijving van alles wat met het eigen lichaam en identiteit te maken heeft. Hier tegenover staat het begrip ‘seksuele oriëntatie’ of voorkeur: op wie je valt, verliefd wordt, of mee vrijt. Je bent dan hetero, homo, lesbisch of bi.

Ook deze onderverdeling is niet zo eenduidig. Wat je doet, naar wie je verlangt, op wie je verliefd wordt en hoe je jezelf benoemt, kan verschillen.  Zo kan een jongen bijvoorbeeld fantaseren over seks met een andere jongen, maar enkel seks met meisjes hebben en zichzelf heteroseksueel noemen.   

Zijn transgenders dan ook holebi?  Net omwille van de grote diversiteit aan expressies, is het antwoord hierop zeker niet pasklaar. Soms wel, zeker niet altijd. Jouw klasgenoot van vroeger kan inderdaad homo/lesbisch/bi zijn maar het kan evengoed dat ‘zij’ zich ook tot jongens aangetrokken voelt zonder ervoor uit te komen. 

Of je jezelf eerder mannelijk, vrouwelijk of wat anders voelt, hoe je jezelf uit en op wie je valt: daartussen vallen geen vaste verbanden te leggen. Jonge mensen van overal ter wereld vragen eigenlijk meer en meer om het recht om dit zelf flexibel in te kleuren, en om niet zomaar in hokjes op vlak van sekse en gender te worden ingedeeld. Het belangrijkste is dat ieder kan zijn wie hij of zij wil zijn.  

Indien je hierover meer wil lezen, dan kan ik je absoluut de volgende sites aanraden:

Lieve groetjes,
Joeska.

Geschreven door Sekscoach Joeska
25 jaar, woont in Gent