Met een zwangerschapstest kan je nagaan of je zwanger bent of niet. De urinetest kan je zelf doen. De bloedtest is betrouwbaarder, daarvoor moet je naar je huisarts.

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Als je zwanger bent, produceert je lichaam een bepaald hormoon: HCG. Met een urinetest of met een bloedtest kan je nagaan of dit hormoon aanwezig is in je lichaam. 

Een urinetest kan je zelf doen, voor een bloedtest moet je naar de dokter. 

Urinetest kan vals negatief zijn

Het tijdstip van testen is belangrijk. Een urinetest kan een vals negatieve uitslag geven, vooral wanneer je hem in het allereerste begin van de zwangerschap gebruikt. Dan is er niet genoeg HCG in de urine aanwezig om te kunnen opsporen. Daarom is een negatieve uitslag, vooral in het begin, minder veelzeggend dan een positieve.

Beschouw de uitslag van een zelf uitgevoerde test daarom als een aanwijzing.

Bloedtest geeft meeste zekerheid

Voor een bloedtest ga je naar de dokter.

  • Als je wel symptomen hebt van zwangerschap, maar het resultaat van een urinetest is negatief, ga je best naar je huisarts.
  • Als de test wel positief uitvalt, laat dit resultaat dan door de huisarts bevestigen.

Zwangerschapstest en de pil

Het innemen van de pil heeft geen invloed op de betrouwbaarheid van de test. Als je de pil neemt en denkt dat je zwanger bent, is het moeilijk om te bepalen wanneer je overtijd bent. Als je denkt meer dan drie weken zwanger te zijn, kan je een test doen. Als je zwanger bent, dan is er voldoende hormoon aanwezig dat de test kan opsporen.

Hoe gebruik je een zwangerschapstest? 

Raadpleeg altijd eerst de gebruiksaanwijzing die bij de test zit. De gebruiksaanwijzing van de urinetesten kan verschillen van merk tot merk.

Urinetest

  • Bij een urinetest moet je enkele druppels urine op het teststripje van de test doen. Als de strip verkleurt, dan is er zwangerschapshormoon aanwezig.
  • Soms moet je op een teststrip plassen.
  • Het kan ook zijn dat je de urine in een recipiënt moet opvangen en de teststrip erin onderdompelen. 
Zwangerschapstest

Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen?

Ben je overtijd? Je kan een urinetest doen vanaf de dag dat je ongesteld had moeten worden en je menstruatie dus uitblijft.

Hoe later je test, hoe betrouwbaarder het resultaat.

Test je te vroeg, dan is het hormoon nog niet in je urine aanwezig en zegt de uitslag van de test niets.

Waar koop je een zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest (urinetest) is te koop bij de apotheek, maar evengoed in het warenhuis of de drogisterij.

In de supermarkt zijn ze meestal goedkoper, maar even betrouwbaar als degene die je bij de apotheek vindt. Tegenwoordig kan je ook via internet tests bestellen.

Hoeveel kost een zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest kost tussen de 10 en 20 euro. Vaak zijn er testen van verschillende merken. Je kan dan zelf de test kiezen die voor jou betaalbaar is.

Je kan voor een zwangerschapstest bij de apotheek terecht, maar ook bij een drogisterij. De zwangerschapstesten liggen daar doorgaans bij de andere artikelen, zodat je er niet bij de kassa om hoeft te vragen.

Is een zwangerschapstest altijd betrouwbaar?

De huidige urinezwangerschapstests zijn voor 99% betrouwbaar. De uitslag kan verkeerd zijn:

  • als je te vroeg test (voor de periode van de menstruatie)
  • als je te veel gedronken hebt (er zijn dan lagere concentraties aanwezig)
  • of als de tester vervallen of verkeerd bewaard werd. In de huidige testers zit meestal een indicatie die aantoont of de tester nog werkzaam is. Bij twijfel kan je best een nieuwe zwangerschapstest kopen.

Twijfel je aan het resultaat van je test? Ga naar je arts en vraag een bloedtest in plaats van een urinetest. Een zwangerschapstest via het bloed vertelt je zo goed als 100 procent zeker of je wel of niet zwanger bent.