Nee, slechts de helft van de meisjes bloedt bij hun eerste keer seks. 

Bloedverlies is dus zeker geen goede maagdelijkheidstest. Dit geloof is verbonden met een andere mythe die stelt dat er zich vooraan in de vagina een stevig maagdenvlies bevindt, dat bij de eerste penetratie gaat scheuren en dus bloeden.

Maagdenvlies scheurt niet

Eerst en vooral moet je weten dat dit maagdenvlies helemaal geen vlies is. Het staat doorgaans niet opgespannen als een vlies, wel is het een soepel randje weefsel. Het hymen zelf is een membraan zonder bloed en de kans is klein dat het een significante hoeveelheid bloed produceert.

Indien er bij het binnenkomen van een penis, vinger of seksspeeltje bloedverlies optreedt, dan wordt dit meestal veroorzaakt door kleine wondjes in de vaginawand ten gevolge van onvoorzichtige penetratie, eerder dan door het inscheuren van het hymen.

Bloedverlies bij de eerste keer en pijn

De ervaring van bloedverlies hangt ook samen met de ervaring van pijn. Van de Vlaamse meisjes die bij de eerste keer pijn hadden, heeft 75% ook gebloed. Voor ongeveer de helft van alle vrouwen is de eerste keer een pijnlijke ervaring. Maar die pijn heeft dan eerder te maken met te vroege of te ruwe penetratie, waarbij het meisje nog niet vochtig is, dan met de maagdelijkheidsmythe.

Bloedverlies bij de eerste keer en je lief

Misschien is het voor jou belangrijk dat je bloedt bij de eerste keer als bewijs voor je maagdelijkheid. Toch is dat steeds minder van tel. Je eerste sekspartner weet vaak net als jou dat er niet altijd bloed zal zijn en dat je niet aan het maagdenvlies kan zien of iemand maagd is.