Ja, ongeveer de helft van de vrouwen krijgt geen orgasme bij seks in de vorm van penis-in-vagina. Dit is omdat de clitoris, het belangrijkste seksplekje van de vrouw, bij geslachtsgemeenschap niet gestimuleerd wordt.

De clitoris, sleutel tot het orgasme

In de clitoris komen maar liefst 8.000 zenuwbanen samen. Het is vergelijkbaar met de eikel van de penis, al bevat deze maar half zoveel zenuwuiteinden. Ook de vaginamond (eerste 3-4 centimeter aan de vagina-opening) is gevoelig. Binnenin de vagina zitten er doorgaans minder zenuwuiteinden. Bij penetratieseks wordt vooral de eikel gestimuleerd, en de clitoris niet. 90% van de mannen verklaart dan ook dat ze (bijna) altijd klaarkomen.

Vrouwelijk orgasme = resultaat van een samenspel

Het orgasme voor een vrouw is daarentegen vaak het gevolg van een combinatie van voldoende voorspel (kussen, strelen, masseren, likken) en prikkeling van de clitoris en het eigenlijke vrijen in een standje waarbij de clitoris geprikkeld wordt zoals bijvoorbeeld het hemelbedstandje of het amazonestandje. Welke stimulatie je lief nodig heeft om tot een orgasme te komen, zullen jullie zelf moeten ervaren.

Clitoraal en vaginaal orgasme

Het is nog niet duidelijk of er echt 2 verschillende orgasmen bestaan, een clitoraal en een vaginaal orgasme. In sommige standjes is het immers moeilijk om te bepalen of enkel de clitoris gestimuleerd wordt of ook de vagina. Sommige vrouwen hebben liever dat de clitoris gestimuleerd wordt door te strelen, te likken of door er met de penis overheen te wrijven. Andere vrouwen hebben dan weer liever vaginale stimulatie. Het is ook moeilijk uit te maken of er een verschil in intensiteit bestaat tussen de twee orgasmes. Elk orgasme is bovendien anders en kan ook anders aanvoelen.