Ik ben een jongen van 19 met een geheim waarover ik me schaam… Ik word seksueel opgewonden van mooie voeten. Als ik een aantrekkelijke meid zie rondlopen met sandalen, krijg ik het al moeilijk.

Ik zoek hierover pornofilmpjes op en kom ook sneller tot een orgasme als een mooie voet betrokken wordt in het seksuele spel. Eigenlijk is het de laatste tijd zelfs een must: zonder mooie voeten geraak ik minder of niet opgewonden. Ik ben hier enorm onzeker over… Is dit pervers? Heb ik een fetisj? Ik heb vooral angst om afgewezen te worden in een relatie mocht ik het vertellen.

Groetjes,

Bram, 19 jaar 

Advies

Dag Bram,

Wat dapper van jou om met deze vraag naar buiten te komen. Het is intens om zo een groot deel van jezelf geheim te houden én met een angst zitten om hierdoor afgewezen te worden. Naast die onzekerheden, zit je ook met heel wat vragen opgescheept.

Je vraagt jezelf af waarom je precies van voeten opgewonden wordt en vanwaar het komt. Want ook heel wat personen vinden voeten eerder het minst aantrekkelijke lichaamsdeel. En toch kan jij een mooie voet wel appreciëren.

Ben je daarom abnormaal, Bram? Nee, gelukkig niet! En pervers ben je al helemaal niet. In onze samenleving bestaan heel wat normen die voorschrijven wat ‘normaal’ is.

Maar eigenlijk heeft elke persoon z’n eigen voorkeuren wat betreft liefde, seks en intimiteit. Op die manier is geen enkele persoon te plaatsen in de categorie van normaal of abnormaal. Je bent bovendien helemaal niet de enige met deze specifieke voorliefde. Er bestaat zelfs een term voor: ‘podofilie’.

Die voorkeur voor voeten is een deel van eigen ik. Je vraagt je misschien af of deze voorkeur al vroeg in de jeugd ontstaan is door een bepaalde gebeurtenis. Veel mensen ervaren het als een ontdekking van iets dat er al was, als onderdeel van de eerste ontluikende seksualiteit. Omdat je seksuele identiteit een stuk van jezelf is, mag je dit met een gerust hart erkennen.

Je vraagt je ook af of dit een fetisj is, Bram. Fetisjisme gaat om seksuele opwinding gericht op een niet- levend object. Een voetliefhebber wordt eerder omschreven als een partialist. Dit zijn personen die seksueel opgewonden worden van een bepaald lichaamsdeel.

Partialisten vallen onder de groep van de parafilieën: seksuele opwinding gericht tot iets of iemand dat afwijkt van de norm. Parafilieën zijn lang omschreven geweest als een seksuele afwijking. Maar de dag van vandaag is hier veel discussie rond. Zolang jij jezelf of anderen geen schade of lijden toebrengt, zou je toch zonder problemen mogen genieten van seks hoe jij dat wil?

Deze voorkeur echt ‘oplossen’ is dus een moeilijke tot onmogelijke opdracht. Wel kan je het erkennen als een deel van jezelf en het op die manier een plaats geven in je leven. Ga op zoek naar hetgeen je opwindend vindt en experimenteer hiermee. Je kan foto’s of filmpjes opzoeken, fantaseren, via lotgenoten bijleren, nieuwe dingen uitproberen tijdens masturbatie of met anderen, enzovoort.

Naar een potentiële partner toe zal het wat aanvoelen zijn. Vertel je het direct of wacht je best even af? Vertel haar waar je mee zit en hoe belangrijk het voor jou is. Probeer te achterhalen hoe zij hierover denkt. Vindt ze voeten mooi of lelijk? Of is ze eerder neutraal? Staat ze ervoor open om samen te experimenteren, aan jouw wensen tegemoet te komen?

Je kan er ook voor kiezen om het stap voor stap tijdens het vrijen aan te geven. Tast af wat je vriendin leuk vindt, let hierbij goed op haar lichaamstaal. Is ze in het ergste geval niet into voeten, zoek dan samen naar een compromis met ruimte en respect voor elkaars voorkeuren.

Bereid je erop voor dat een eerste reactie er eerder één van onbegrip of verbazing kan zijn. Sommige mensen hebben wat meer tijd nodig om na te denken, een mening te vormen en te wennen aan nieuwe situaties.

Heb je zin om erover te lezen, dan raad ik je het boek ‘Pervers’ van Jesse Bering aan. Dit schetst tal van voorbeelden uit de geschiedenis van personen met een seksuele voorkeur die afwijken van de norm. Wanneer je het boek hebt gelezen, zie je al snel dat elk van ons wel een beetje ‘pervers’ is. Blijf je echter nog met ambigüe gevoelens zitten, kan je hierover met een seksuoloog praten.

Groetjes,

Joeska.

Geschreven door Sekscoach Joeska
25 jaar, woont in Gent