Het is niet evident om het initiatief te nemen bij seks. Het kan dus wel vervelend zijn, maar het is niet abnormaal dat je lief zelden het initiatief neemt. Er is hier wel wat aan te doen.

Initiatief nemen is soms moeilijk

Het initiatief nemen en duidelijk maken aan je lief dat je seks wil, is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als je initiatief neemt en je partner gaat er niet op in, dan kan dat als een afwijzing aanvoelen. Dat is natuurlijk niet leuk. In sommige families, culturen of religies worden taboes rond seks meegegeven. Zo kunnen er wel eens schaamte- of schuldgevoelens mee opgeroepen worden als het over seks gaat. Maar je lief kan ook gewoon minder zin hebben in seks dan jij. Er zijn maar weinig koppels waarin beiden evenveel zin hebben.

Praat erover

Initiatief nemen betekent je schaamte overwinnen. Bij seks geef je jezelf bloot, letterlijk en figuurlijk. Het is dus niet altijd evident om dat in gang te zetten. Je kan erover praten om uit te zoeken hoe je lief zich vrijer kan voelen bij seks. Het vraagt enerzijds om wat los te komen van schaamtegevoelens en anderzijds vraagt het om een portie durf en zelfzekerheid. Bij sommige vraagt dit wat extra tijd of ervaring, bij anderen gaat dit vlotter.

Je kan je lief niet aanporren of dwingen om meer initiatief te nemen. Maar breng het onderwerp ter sprake en stel bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Je kan uitleggen waarom je het leuk zou vinden dat je lief initiatief neemt. Hoe het voor jou is om altijd initiatief te nemen? Welk gevoel geeft jou dit?
  • En je kan te weten komen wat je lief tegen houdt om het initiatief te nemen. Welke barrières zijn er, wat vergemakkelijkt het?Misschien kunnen jullie op basis van deze informatie wel nieuwe afspraken maken? Maar het kan ook zijn dat je lief misschien minder vaak zin heeft dan jij. Hoe kunnen jullie hiermee omgaan?

Gaandeweg

Het kan zijn dat gaandeweg je lief meer zelfvertrouwen krijgt en het initiatief durft te nemen. Je kan ook de aanzet geven door extra flirterig te doen of een sensuele sfeer te creëren, maar je laat het initiatief daarna aan je lief over. Als je je lief in de juiste stemming weet te brengen, zou hij of zij je wel eens kunnen verrassen met zijn of haar initiatief.