Ja, bij de meeste vrouwen zijn de binnenste schaamlippen langer dan de buitenste. Toch denken vrouwen soms nog dat ze te grote schaamlippen hebben.

Schaamlippen steken een paar centimeter uit

Soms spreekt men nog van ‘labia minora’ om de binnenste schaamlippen aan te duiden, maar dat is verkeerd. Het is eigenlijk omgekeerd: bij een meerderheid van de vrouwen meten de binnenste schaamlippen 1 tot 5 centimeter. Ze steken dan ook duidelijk uit voorbij de buitenste lippen. Doordat ze in rust tegen elkaar aan liggen gaan ze ook vaak plooien en aldus ‘rimpelen’. Dat is allemaal volstrekt normaal. Schaamlippen steken dus zeker niet uit doordat je veel seks had, of door te veel masturbatie.

Binnenste schaamlippen liggen tegen elkaar

Doorgaans sluiten deze lippen de vagina-opening af zodat deze van buitenaf niet zichtbaar is. Slechts in twee gevallen wijken de binnenste schaamlippen uiteen zodat je de vagina-opening kan zien. In het eerste geval is dit bij seksuele opwinding. De binnenste lippen vullen zich dan met bloed, zwellen op, en trekken de vagina-opening open. Ook bij vrouwen die al bevallen zijn, trekken de binnenste schaamlippen wat naar buiten.

Functie van de binnenste schaamlippen 

Er is een functionele reden waarom de schaamlippen er zo uitzien. Ze dienen als bescherming voor de vagina-opening. In de eerste plaats houden ze zo ongewenste bacteriën uit de vagina weg. Ten tweede beschermen ze de kwetsbare omgeving van de vagina tegen letsels of kwetsuren, bijvoorbeeld door wrijving van ondergoed, of tijdens het zitten, sporten of fietsen. 

Schaamlippen laten verkleinen

In pornografie zie je regelmatig vagina’s die geopereerd zijn. De binnenste schaamlippen zijn dan ingekort. Hierdoor worden niet alleen enkele belangrijke functies van die lippen weggenomen, ook versterkt het de schoonheidsnorm dat de binnenste lippen niet lang mogen zijn. Schaamlippen zijn echter nooit te lang en ook het idee dat zij klachten kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld bij het fietsen, is niet erg juist. Slechts heel uitzonderlijk is een operatie nodig.