Er bestaat een universeel schoonheidsideaal, maar ook de cultuur bepaalt wat mensen aantrekkelijk vinden aan een vrouw. In verschillende culturen en landen vind je dan ook variaties op het ideaalbeeld van het vrouwelijk lichaam.

Gewicht

Het ideale gewicht verschilt per land. In China en Italië is dit zeer laag (respectievelijk BMI 17 en 18), en in Spanje eerder hoog (BMI 25). Westerse vrouwen streven vaak naar een slank lichaam, terwijl voor Afrikaanse vrouwen 'big is beautiful' geldt. Vooral in West-Afrika vatten vrouwen het als een compliment op als iemand hen dik noemt. Uit een onderzoek naar de 'Playmates' (meisjes van de maand in het tijdschrift Playboy) bleek dat de modellen in Turkije en de Verenigde Staten altijd een wat hoger gewicht hadden (56 kg versus 54 kg voor de gemiddelde Playmate).

Huid, kapsel en sieraden

In het Westen willen de meeste mensen een mooi bruin kleurtje. In Azië daarentegen streeft men naar een zo bleek mogelijke huid. Westerse vrouwen pronken graag met mooi haar, islamitische vrouwen dragen een hoofddoek, en Indische vrouwen versieren hun gezicht met sieraden en een Bindi (stip op het voorhoofd).