Ja, het komt overal ter wereld voor. Langs de andere kant zijn passie en verliefdheid in sommige culturen en in bepaalde omstandigheden niet altijd zo belangrijk als in het Westen.

Hollywood

Hollywoodfilms en Amerikaanse tv-series hebben het beeld van de romantische liefde sterk beïnvloed. Zij hebben bijgedragen aan het idee dat ware liefde met hartstocht en intense verliefdheid begint.

Overal

Toch is het zo dat we de romantische liefde niet alleen in het Westen, maar overal ter wereld terugvinden. Van de Afrikaanse savannes tot in het Midden-Oosten en het Amazonegebied, worden mensen verliefd, zingen ze liefdesliederen en maken ze gedichten voor hun geliefde, en lijden ze eronder als hun liefde niet beantwoord wordt.

Antropologen onderzochten 166 verschillende culturen en vonden bij 147 daarvan getuigenissen van liefde - dat is bijna negentig percent. Liefde wordt in welhaast elke cultuur gezien als onmisbaar in een langdurige relatie. In een onderzoek over het verband tussen liefde en trouwen verklaarde de meerderheid stellig dat ze niet zouden trouwen met iemand waar ze niet van hielden.

Azië

In armere landen zoals de Filippijnen, Thailand, Pakistan en India zei een groter percentage wel bereid te zijn te trouwen met iemand waar ze geen liefde voor voelen. In arme landen kan het besluit met wie je gaat trouwen in bepaalde situaties eerder praktische dan romantische gronden hebben.

Een factor die ook meespeelt: in Aziatische landen geloven de mensen in Yuan. Dat is een levensfilosofie, die het idee inhoudt dat een relatie is voorbestemd en dat je daar zelf niet zoveel aan kan doen. Dat betekent ook: berusten in een liefdeloos huwelijk.