Om meteen met de deur in huis te vallen: ik heb seks met meisjes. Met verschillende meisjes eigenlijk. Toen ik dat onlangs aan een vriendin vertelde, antwoordde ze: “Pas maar op dat je niets oploopt.” Dat zette me aan het denken...

Natuurlijk moet ik niet bang zijn om ongewenst zwanger te worden, maar wie weet loop ik wel een soa of zelfs hiv op… Ik dacht dat bij seks tussen meisjes zoiets niet kon, maar soms gebruiken we wel eens een dildo of een ander speeltje. Misschien besmetten we elkaar zo wel?

Advies

Je hoort er inderdaad niet veel over, maar meisjes kunnen elkaar ook besmetten met een soa. Als je seks hebt met een man, is de kans om hiv op te lopen natuurlijk veel groter. Er komt geen sperma aan te pas bij twee meisjes die vrijen, maar dat betekent niet dat jij en je bedgenoten niet moeten oppassen.

Let op voor maandstonden

Normaal gezien is er geen gevaar voor hiv als je de vagina van een meisje likt. Je mondslijmvlies beschermt je tegen het beetje hiv dat in het vaginale vocht kan zitten. Maar als zij haar maandstonden heeft, kan beffen wél kwaad. Bloed bevat namelijk veel meer hiv, daar helpt je mondslijmvlies niet meer. Bovendien moet je ook opletten als je ontstekingswondjes in de mond hebt, zoals aftjes of koortsblaasjes. Je mond is dan veel kwetsbaarder en dan kan zelfs dat beetje hiv in het vaginale vocht je besmetten.

Betekent dat dan op die momenten totale onthouding? Nee! Een beflapje beschermt je tegen de gevaren. Sommige lesbiennes gebruiken zo’n lapje zelfs altijd! Maar, toegegeven, je vindt ze niet zo gemakkelijk. Daarom deze ‘truuk van de foor’: haal gewoon snel een condoom uit een automaat en knip het open. Dat werkt even goed!

Seksspeeltjes

Je schrijft dat je ook seksspeeltjes gebruikt. Als een meisje na het te gebruiken het meteen aan jou doorgeeft, kan zij jou zo besmetten. Was het gewoon even af met water en zeep voor jij het gaat gebruiken. Of doe er een condoom over, en verwijder en vervang het als iemand anders het speeltje gaat gebruiken.