Het is niet zo eenvoudig te bepalen wanneer je als vrouw vruchtbaar bent.

Menstruatiecyclus

Je hebt een maandelijkse menstruatiecyclus. Die begint op de eerste dag van je maandstonden en eindigt op de laatste dag vóór je volgende menstruatie. Als die cyclus perfect zou zijn, duurt hij 28 dagen. In het midden daarvan - dus op de veertiende dag - heb je een eisprong. Die eisprong betekent dat je eierstok een gerijpt eitje via de eileider naar je baarmoeder stuurt. Dat eitje is klaar om bevrucht te worden en je baarmoeder is erop voorbereid dat het bevruchte eitje zich nestelt door een stevige wand aan te maken.

Als het allemaal zo klokvast verloopt, dan weet je perfect wanneer je eisprong eraan komt: op de veertiende dag vóór het begin van je volgende menstruatie. Wil je graag zwanger worden, dan kun je het beste seks hebben op de dag vóór of tijdens de eisprong.

Meestal onregelmatig

Maar helaas, zo werkt het bij de meeste vrouwen niet. Geen enkele vrouw heeft haar hele leven lang perfecte cycli van 28 dagen. Zeker in de eerste jaren van je menstruatie kan je cyclus heel onregelmatig zijn. Maar ook daarna zit er bij nagenoeg alle vrouwen speling op. In elk geval weet je pas bij de volgende menstruatie hoe lang je (voorbije) cyclus precies heeft geduurd. En dus weet je pas dan wanneer je een eisprong gehad hebt.

Ovulatietests en natural family planning

Andere manieren om je vruchtbare periode te berekenen, zijn met behulp van een ovulatietest en aan de hand van veranderingen in de lichaamstemperatuur en het baarmoederhalsslijm (natural family planning).

Ovulatietests sporen de aanwezigheid van het luteïniserend hormoon (LH) in je bloed op via de urine. De hoeveelheid van dit hormoon neemt 24 à 36 uur voor de eisprong aanmerkelijk toe. Met deze tests kan je dus beter het moment voorspellen waarop je het vruchtbaarst bent en de meeste kans hebt om zwanger te geraken, namelijk de dag voor en de dag van de eisprong. Een ovulatietest mag je niet verwarren met een zwangerschapstest.