Soms kom je 's nachts als je slaapt klaar. Je merkt dit dan op omdat er sperma op de lakens zit. Het heet ook 'een natte droom'.

Als je wakker wordt en je voelt dat je bed nat is, kan je je vergissen en denken dat je geplast hebt. Maar je bent eigenlijk klaargekomen.

Eerste zaadlozing bij natte droom

De allereerste zaadlozing gebeurt soms tijdens zo'n natte droom, maar je kan ook je eerste zaadlozing krijgen bij het masturberen of vrijen. Ongeveer 1 op 4 van de jongens had de eerste zaadlozing in zijn slaap. 

Natte droom gebeurt automatisch

De natte droom vindt plaats tijdens de REM (rapid eye movement) -slaap. In deze fase versnellen je hartslag en ademhaling, neemt de bloedtoevoer naar de penis en de vagina toe, en droom je het meest. Tijdens diezelfde fase heeft de ochtenderectie plaats. Hersengebieden die belangrijk zijn voor de regulering van het autonoom zenuwstelsel worden dan actiever. Natte dromen zijn dus een biologisch gegeven en gebeuren vooral automatisch, zonder dat je ze bewust kan sturen.

Natte dromen tijdens puberteit

Mensen die regelmatig masturberen of seks hebben, krijgen minder natte dromen. Verder hebben ook hormonen, zoals testosteron, een invloed. Jongens tijdens de puberteit hebben vaker een natte droom dan oudere mannen. Wanneer je uitslaapt, heb je er ook meer kans op. Alcohol daarentegen heeft geen invloed.

Erotische droom

Had je overdag seksuele gedachten, dan kan dit 's nachts resulteren in een natte droom. Maar je kan ook een natte droom hebben zonder dat je seksuele gevoelens had. Een natte droom kan het gevolg zijn van een erotische droom, maar dat hoeft niet persé. Omgekeerd is het zo dat maar een heel kleine minderheid van de erotische dromen ook leidt tot een orgasme.