Een zelftest is sinds november 2016 in België te koop in de apotheek. Een hiv-test laten afnemen bij een huisarts blijft nog steeds goedkoper en betrouwbaarder.

De zelftest op hiv

De zelftest op hiv is een test die je zelf kan aankopen, uitvoeren en waarvan je het resultaat kan aflezen zonder tussenkomst van een arts of ander medisch geschoold professioneel. Deze testen kosten tussen 25 en 30 euro. De test gebeurt met behulp van een prikje in de vinger.

De betrouwbaarheid van de zelftest

Let op het volgende als je overweegt een zelftest te kopen:

  • Zelftests kunnen hiv pas na 3 maanden met voldoende zekerheid opsporen. De vensterperiode, de tijd tussen besmetting met hiv en het moment waarop de aanwezigheid van hiv in het lichaam kan opgespoord worden, is dus langer dan bij een hiv-test bij de huisarts. Daar kan hiv al standaard worden opgespoord na 6 weken.
  • Koop de test bij een apotheek (of via de website van een apotheker). Koop geen tests via de website www.auto-test-vih.com. Die tests zijn immers niet betrouwbaar.
  • Deze hiv-zelftest bevat een CE-label (kwaliteitslabel zoals bij condooms), en is, als je deze goed uitvoert, is het resultaat ervan betrouwbaar. Volg de verschillende instructies goed op.
  • Is het resultaat reactief (positief) of krijg je geen resultaat, ga dan naar een huisarts en vraag om een hiv-test. Je huisarts kan je ook meer uitleg geven bij de resultaten.
  • Is het resultaat negatief, dan ga je best ook naar een huisarts. Een hiv-zelftest spoort immers geen andere soa's zoals chlamydia en gonorroe op.