Een tijdje geleden leerde ik een meisje kennen via Tinder. We kunnen goed praten en gaan binnenkort afspreken. Ik ben echter nog nog nooit met een meisje op date geweest en weet niet goed wat te verwachten. Ik heb nu al zenuwen.

Ik stelde voor om dit weekend bij mij thuis af te spreken, maar dat zag ze niet zitten, lijkt het. Hoe pak ik zo’n date het beste aan?

Lander, 18 jaar

Advies

Beste Lander,

Het is volstrekt normaal dat je wat nerveus bent voor een eerste date, zeker wanneer je elkaar nog nooit eerder hebt ontmoet. Afspreken met iemand die je via sociale media hebt leren kennen is extra spannend omdat je niet weet hoe de ander in levende lijve zal zijn.

Soms klikt het en groeit er een relatie uit, soms is het van bij het begin al duidelijk dat jullie toch geen “match” zijn. Hou vooral in het achterhoofd dat zij waarschijnlijk ook zenuwachtig zal zijn en dat deze spanning meestal snel verdwijnt wanneer de date begint.

Verder is het niet zo raar dat jouw date laat blijken dat ze niet meteen in iemands huis wil afspreken. Voor een eerste date kies je best een publieke plaats zoals een café of restaurant. Je kan ook samen een leuke activiteit doen.

Een uitje naar de bioscoop is minder vanzelfsprekend, omdat je tijdens de film weinig kan praten. Het kan awkward zijn om twee uur naast iemand te zitten waar je live maar een paar zinnen mee hebt uitgewisseld.

Je spreekt best niet thuis af met iemand die je nog niet (goed) kent. Iemands thuis is niet-neutraal terrein en voelt ook zo niet aan. Bovendien kan je date dan niet zo makkelijk weg als het zou tegenvallen. Ook voor jou zou het niet zo evident zijn om te zeggen dat je de date wil afronden aan iemand die bij zich bij jouw thuis op de zetel heeft genesteld ;-)

Laat voor je eigen veiligheid ook aan een vriend of vriendin weten met wie en waar je beslist af te spreken. Stuur bijvoorbeeld het Facebook-profiel en telefoonnummer van je date door. Je weet namelijk nooit zeker of de persoon op de foto’s écht diegene is die je zal ontmoeten. Valse profielen bestaan.

Stuur ook een berichtje naar je vriend of vriendin bij afloop van de date, zodat die weet dat alles goed verlopen is. Zorg bovendien voor je eigen vervoer zodat je kan vertrekken wanneer je wil.

Een vriend van mij is niet zo'n vlotte prater en dacht op voorhand altijd even na over een aantal gespreksonderwerpen. Het lijkt misschien geforceerd maar het hielp hem echt om ongemakkelijke stiltes te voorkomen.

Ook denk ik dat het belangrijk is dat je je niet stoerder of anders voordoet dan je bent. Bijvoorbeeld, als je date een overtuigde vegetariër is en jij bent een echte carnivoor, zeg dat dan gewoon. Blijf vooral jezelf en wees eerlijk, anders val je toch ooit door de mand!

Zelf ben ik niet zó’n expert als het om Tinderdates gaat. Ik heb hier sowieso wel uit geleerd dat het doorgaans leuke ervaringen oplevert waar je veel van bijleert! De meeste mensen waarmee je afspreekt zijn gewoon vriendelijk en geïnteresseerd, dus vaak heb je een oké of plezante avond, wat toch al wat is.

Beschouw het dus zeker niet als verloren moeite als er geen vervolg op komt. Het is sowieso een stap in de goede richting. Met elke date leer je bij over wat je écht wil en zoekt in een lief. Ik zou dus zeggen: ga ervoor!

Veel plezier alvast,

en groetjes van Ina.

Geschreven door Sekscoach Ina
23 jaar, woont in Leuven