Ja, zowel mannen als vrouwen kunnen vochtig worden en klaarkomen in hun slaap. Natte dromen lijken vaker bij jongens voor te komen dan bij meisjes en bij oudere mannen.

Eerste natte droom

Er bestaat geen exacte leeftijd waarop je je eerste natte droom hebt. Als jongen kan je bijvoorbeeld pas je eerste natte droom hebben vanaf het moment dat je lichaam sperma begint aan te maken. Vanaf de puberteit dus. Toch verschilt het van persoon tot persoon wanneer, hoe vaak en zelfs óf je ooit een natte droom krijgt.

Vijf natte dromen per nacht

Iedere jongen of meisje ervaart gemiddeld vijf keer lichamelijke of seksuele opwinding tijdens een normale nacht. Alleen uit zich dit anders bij beiden. Jongens krijgen bij een natte droom ongemerkt een erectie en een zaadlozing, terwijl meisjes vooral een vochtige vagina krijgen tijdens de slaap. Er zijn aanwijzingen dat meisjes al slapend ook regelmatig tot een hoogtepunt komen. Dat is bij hen vooral moeilijker te meten.

Bewijs van natte droom

Het is niet steeds eenvoudig om na te gaan of je een natte droom hebt gehad. Veel jongens en meisjes herinneren zich niets meer van hun natte droom. Een meisje moet al wakker worden op het moment dat zij een orgasme beleeft, of net daarna. Jongens merken wel dat hun lakens plakkerig zijn en trekken hier conclusies uit.

Ontstaan van natte dromen

Natte dromen ontstaan doordat er in de eerste plaats meer bloed vloeit naar de geslachtsorganen. Die gaan dan opzwellen en vochtig worden. Soms leidt dit tot een orgasme. Nog voor de eerste maandstonden begint de nachtelijke lichamelijke of seksuele opwinding. Rond deze tijd neemt namelijk de productie van oestrogenen (en bij jongens testosteron) toe, die verantwoordelijk zijn voor de toename van vaginale afscheiding. Het is dus een heel natuurlijk verschijnsel.