Een hiv-diagnose krijgen is in België geen doodvonnis meer. Dankzij hiv-medicatie kunnen mensen lang en gezond leven, zonder aids te krijgen. Relaties, seks, kinderen, werken, reizen,... het blijft allemaal mogelijk.

Praten over hiv

Praten over hiv kan helpen om de diagnose te verwerken. Dat is niet altijd gemakkelijk. Sommigen aan wie je het vertelt, zijn misschien bang om zelf besmet te raken. Bereid je dus best goed voor op om iemand te vertellen dat je hiv-positief bent.

Geen meldingsplicht

Je bepaalt zelf aan wie en wanneer je vertelt dat je seropositief bent. Wettelijk hoef je het niet te vertellen. Zeg het wel na een kans op hiv-overdracht. Zo kunnen gepaste maatregelen worden genomen (PrEP en PEP).

Ook met je huisarts kun je in vertrouwen spreken over hiv. Hij of zij is gebonden aan het beroepsgeheim. 

Relaties en seks

Een hiv-diagnose kan je seksleven en relaties op zijn kop zetten. Dat is meestal maar tijdelijk. 

Denk na over veilig vrijen, zowel voor je eigen gezondheid als die van je partner. Bij de meeste mensen die hiv-medicatie nemen, is het virus ondetecteerbaar. Dat wil zeggen dat ze niet besmettelijk zijn. 

Kinderen krijgen

Kinderen krijgen als je hiv hebt, blijft mogelijk dankzij medische begeleiding. Het risico dat het virus van moeder op kind wordt overgedragen, is bijzonder klein. Essentieel is dat zwangere hiv-positieve vrouwen hiv-medicatie nemen en geen borstvoeding geven.

Heb je hiv en probeer je zwanger te worden of ben je zwanger? Vertel het aan je hiv-arts.

Hiv op het werk

Het is perfect mogelijk om te blijven werken als je hiv hebt. Hiv heeft geen invloed op je werkprestaties. 

Je bent wettelijk niet verplicht om je werkgever te vertellen dat je hiv-positief bent. Maar het kan wel handig zijn. Voor medische controles of als je openlijk je medicatie wilt nemen bijvoorbeeld. Er mag geen onderscheid worden gemaakt met collega's zonder hiv. 

Ontslag vanwege hiv is discriminatie en kan je juridisch aanvechten.

Verzekeringen afsluiten

Een brand-, auto-, rechtsbijstands-, familiale en hospitalisatieverzekering kun je altijd afsluiten. 

Voor sommige verzekeringen betaal je meer dan iemand zonder hiv of word je geweigerd. Bijvoorbeeld bij een schuldsaldoverzekering

Reizen

Naar de meeste landen kun je zonder problemen reizen als je hiv hebt. In enkele landen buiten de Europese Unie zijn er inreis- en verblijfsbeperkingen. Meestal hangen die af van de duur van je verblijf. Korte reizen vormen zelden een probleem.

EHBO en wondverzorging

De standaardvoorzorgsmaatregelen volstaan om wonden te verzorgen bij iemand met hiv. Bijvoorbeeld het gebruik van handschoenen.

  • Krijg je besmet bloed op je intacte huid? Geen probleem, hiv raakt niet door een ongeschonden huid. 
  • Krijg je besmet bloed op een schaafwond of op een wond met een korstje? Geen probleem, hiv raakt daar niet door.
  • Prik- of snijongeval? Contacteer onmiddellijk een hiv-referentiecentrum of universitair ziekenhuis. PEP verkleint de kans op hiv.

Meer informatie of hulp nodig?

  • Sensoa Positief: lotgenotencontact voor mensen met hiv en hun omgeving.
  • Elisa Centrum: een gespecialiseerd centrum voor het opsporen van hiv/aids en andere soa's, voor iedereen toegankelijk.
  • Helpcenter: voor problemen rond seksuele gezondheid, testen en behandeling van soa's en hiv, voor kwetsbare groepen.
  • Hiv-referentiecentra: medische en psychosociale begeleiding van mensen met hiv en hun omgeving.
  • Reisadviezen: website van het ITG met informatie over de nodige reisadviezen en vaccinaties per land.