Je bent niet de enige als je nog maagd bent op je 25e. Ruim 1 op de 10 is op de leeftijd van 25 jaar nog maagd.

Een late eerste keer

4% heeft ook nog nooit getongzoend op die leeftijd. Vaak komt die eerste keer nog voor je 30e. Soms is het nog langer wachten.

Het lijkt misschien alsof dat iedereen rondom je al seks heeft. Dat valt nogal mee, sommigen scheppen op waardoor het lijkt dat ze meer seksuele ervaring hebben dan in werkelijkheid het geval is. Vooral jongens overdrijven weleens.

Al kan je het gevoel hebben dat je iets mist, op zich is het niet erg om een laatbloeier te zijn. Soms kan je het gevoel hebben dat er druk op je ligt om seks te hebben of geen maagd meer te zijn. Laat je hierdoor niet doen en volg je eigen tempo.

Je hoeft de middelmaat niet te volgen. Wees niet te hard voor jezelf: je mag zelf je weg bepalen, al is dat niet altijd gemakkelijk.

Onthouding en aseksualiteit

Er is een 2% mensen die nooit seks hebben. Soms is dat een bewuste keuze, bijvoorbeeld vanwege religieuze overtuigingen. Ook kan het dat mensen geen seks hebben omdat ze geen seksueel verlangen ervaren: zij zijn aseksueel.

Mannelijke maagden

Bij anderen is het er nog niet van gekomen. Ze hebben nog geen of maar een beperkt aantal relaties gehad, meestal van korte duur. Vooral mannen schamen zich ervoor als ze op een bepaalde leeftijd nog maagd zijn. Ze hebben soms schrik om afgewezen te worden en vinden het vaak moeilijk om contacten te leggen en een relatie aan te knopen.

Als je het moeilijk hebt met je gevoelens hierover kan je met een seksuoloog praten. Samen kan je nagaan wat je kan doen om je beter te voelen of om ervaring op te doen.