Sinds een paar weken ben ik samen met een enorm leuke jongen. Alleen lijken sommige vrienden en familie daar anders te over te denken. Hij is namelijk biseksueel en heeft voor mij een relatie gehad met een man.

Ik ben zelf heteroseksueel en hij is, voor zover ik weet, mijn eerste lief dat dit niet is. Opmerkingen gaan van ‘Hij zal vast vreemdgaan’ tot ‘het is een fase’ en ‘hij wil niet kiezen.’ Omgekeerd heb ik van een wildvreemde gehoord dat ik hem 'belemmer' omdat we een monogame relatie hebben. Ik wil mijn lief niet belemmeren of kwetsen, maar een open relatie ofzo is niets voor mij.  

Het gaat echter super tussen ons en ik wil hem niet kwijt. Is dit echt zo gedoemd te mislukken?

Lieselot, 22 jaar

Advies

Hi Lieselot,

 

Zo te horen zijn jullie heel blij en gelukkig met elkaar, wat fijn! Om je vraag direct te beantwoorden: nee, nein, non, no: het is absoluut niet gedoemd om verkeerd te gaan omdat jij hetero bent en je lief biseksueel. Maar die opmerkingen zijn vervelend en ik kan me wel voorstellen dat je er af en toe gek van wordt. Het is makkelijk gezegd dat je het van je af moet laten glijden maar hoe je dat moet doen is dan nog een tweede.

Biseksualiteit is eigenlijk een beetje een ondergeschoven kindje. Het staat niet op iemands voorhoofd dat iemand op twee of meer genderidentiteiten valt en vaak raden we naar iemands seksuele oriëntatie aan de hand van hun partner: van twee mannen nemen we direct aan dat het een homokoppel is, twee vrouwen een lesbisch koppel en ga zo maar door. Terwijl het prima zo kan zijn dat één van hen biseksueel is. Of panseksueel, of omniseksueel, afhankelijk hoe iemand zichzelf omschrijft.

Dan zijn er nog alle vooroordelen, helaas. Zowel bij hetero’s als binnen de LGBTQ+ community. Iemands seksuele oriëntatie zegt helemaal niets over de relatievoorkeuren en ‘het is een fase’ is iemand niet serieus nemen. Ik heb ooit van een biseksuele man gehoord: “Ik ben blijkbaar een unicorn: een mythisch, niet-bestaand wezen.”

Wat mij niet helemaal duidelijk is, is in hoeverre je met je lief gesproken hebt over jullie wensen en verwachtingen van een relatie. Dat is sowieso verstandig om te doen bij elke nieuwe relatie. Zo zijn jullie zeker dat jullie over basic onderwerpen op één lijn zitten zoals een monogame of andere relatie en hoe precies. Ook is het belangrijk om vooroordelen en andere dingen waar jullie tegenaan lopen te bespreken zodat het niet tussen jullie in kan gaan staan.

Natuurlijk is het niet handig om zulke zaken te bespreken wanneer de één doodmoe of druk bezig is. Doe dit ook op een fijne, positieve manier. Ik gebruik even je voorbeeld van de wildvreemde: “He schat, ik heb zo’n rare opmerking gekregen. Dat ik je zou onderdrukken omdat ik een monogame relatie wil. Is dat zo?” Of iets in die trant, jij kent hem beter dan ik.

Dat soort opmerkingen van vrienden en familie zijn nog een stuk lastiger. Een optie is om rustig te zeggen dat het tussen jullie goed zit, jullie daarover gesproken hebben en eventueel dat dat vooroordelen zijn, punt. Wat ook fijn kan zijn, is om eens met andere mensen te praten. Check zeker eens de website van cavaria voor meer informatie, acties en activiteiten.

Rest mij nu alleen te zeggen om heel veel plezier met elkaar te hebben, laat je niet zot maken!

 

Liefs,

Simone.

Geschreven door Sekscoach Simone
27 jaar, woont in Gent