Je kan zonder probleem elke dag een inlegkruisje gebruiken. Je hoéft geen inlegkruisjes te gebruiken, maar het kan geen kwaad.

Een inlegkruisje wordt door vrouwen in de slip gedragen op de dagen waarop ze niet, of lichtjes menstrueren. Het inlegkruisje dient om de natuurlijke afscheiding van de vagina op te vangen.​ 

Inlegkruisjes zijn dunner dan maandverband en ontworpen voor dagelijks gebruik. Je kan ze beschouwen als een tweede laag ondergoed. Op zich zijn ze dus niet schadelijk voor je gezondheid. Het klopt niet dat ze infecties veroorzaken.

Inlegkruisjes en irritaties

Het kan wel dat vrouwen last hebben van irritatie tengevolge van het gebruik van een inlegkruisje. Hiervoor bestaan verschillende oorzaken:

  • Inlegkruisjes die geparfumeerd zijn of van weinig-doorlaatbaar materiaal gemaakt zijn, geven sneller irritatie dan de neutrale exemplaren.
  • Wegwerp-inlegkruisjes veroorzaken wat vaker irritatie dan wasbare inlegkruisjes.
  • Indien inlegkruisjes te lang gedragen worden, verhoogt de kans op irritatie. Ververs het inlegkruisje regelmatig en vervang het als het vuil is.

Wanneer inlegkruisjes gebruiken

Vrouwen dragen vaak inlegkruisjes om te voorkomen dat vaginale afscheiding in hun ondergoed achterblijft. Hoewel deze afscheiding volkomen normaal is, zeggen vrouwens soms dat ze een frisser gevoel ervaren met inlegkruisjes, of gebruiken ze dezen om vlekken in hun slipjes te voorkomen.

Sommige vrouwen dragen (bijna) dagelijks inlegkruisjes, anderen doen dit vooral in de periodes van hun cyclus wanneer er meer witverlies is. Inlegkruisjes kunnen ook bloed opvangen, bijvoorbeeld op het einde van de maandstonden.