Seks tijdens de menstruatie is geen enkel probleem, als je daar zin in hebt. Denk wel aan hygiëne, aan anticonceptie en gebruik een condoom.

  Zin in seks tijdens de menstruatie? Geen probleem

  Sommige vrouwen hebben tijdens hun regels veel zin in seks, vooral op de eerste dag. Andere vrouwen, of hun partner, vinden het onaangenaam.

  Als je pijnlijke maandstonden hebt, zal je weinig zin in seks hebben. Maar als jullie er beiden zin in hebben, kan het perfect.

  Er is geen medische reden om seks te tijdens de maandstonden te vermijden. Denk wel aan hygiëne, aan anticonceptie en gebruik een condoom

   Menstruatie beschermt niet tegen zwangerschap

   Gebruik je geen anticonceptie, dan kan je ook tijdens je menstruatie zwanger worden. Een vrouw is vruchtbaar rond de periode van haar eisprong. Bij vrouwen met een heel korte cyclus kan deze eisprong al heel kort na de menstruatie komen.

   Zaadcellen kunnen tot 5 dagen in de vagina overleven en kunnen de eicel bevruchten.

   Nam je je hormonale anticonceptie zoals voorgeschreven, dan ben je beschermd, ook tijdens je stopweek.

    Menstruatiebloed: risico op soa's en hiv

    Veilige seks houdt in dat je een condoom gebruikt. Dat beschermt je tegen soa's, of je vrouwelijke partner nu menstrueert of niet.

    Menstruatiebloed van een vrouw met hiv kan een grote hoeveelheid virus bevatten, als ze geen hiv-medicatie neemt.

    Hygiëne bij seks als je ongesteld bent

    Let op de algemene hygiëne. Mannen letten er best op om na het vrijen de penis goed schoon te maken, vooral de eikel en de eikelrand.

    Vergeet niet voor de seks je tampon uit te halen. Anders kan de tampon door de penis dieper in de schede geduwd worden, waardoor hij moeilijk te verwijderen is. Gebruik je een menstruatiecup, dan moet je die ook eerst uitnemen. 

    Een handdoek kan het bloed opvangen. Het gaat trouwens meestal niet om een grote hoeveelheid bloed. Het bloedverlies is het grootst op de tweede en derde dag. Op de andere dagen bloed je doorgaans minder.

    Tijdens of vlak na de menstruatie kan de vagina wat droger zijn. Wat glijmiddel gebruiken kan een oplossing zijn als het wat stroef gaat.

    Meer informatie of hulp nodig?

    Meer informatie of hulp rond vrijen tijdens de menstruatie vind je bij:

    • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en hulp bij lichamelijke en seksuele problemen.
    • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.