Seks tijdens de menstruatie is geen enkel probleem, als je daar zin in hebt. Denk wel aan hygiëne, aan anticonceptie en gebruik een condoom.

  Zin in seks tijdens de menstruatie? Geen probleem

  Er is geen enkele reden om geen seks te hebben tijdens de maandstonden. Sommige vrouwen hebben vooral op de eerste dag van hun regels veel zin in seks.

  Andere mannen of vrouwen vinden het vies. En als een vrouw pijnlijke maandstonden heeft, zal ze weinig zin in seks hebben. Maar als jullie er zin in hebben, dan kan het perfect.

   Menstruatiebloed: meer risico op soa's en hiv

   Veilige seks houdt in dat je een condoom gebruikt. Menstruatiebloed van iemand die besmet is met hiv kan grote hoeveelheden virus bevatten. Daarom is het extra belangrijk dat je een condoom gebruikt als een vrouw ongesteld is.

   • Als je geen anticonceptie neemt, ben je tijdens de menstruatie NIET beschermd tegen een ongeplande zwangerschap. In principe is het wachten tot de eisprong tot de vrouw opnieuw vruchtbaar is. Maar veel vrouwen hebben een onregelmatige cyclus. De eisprong kan dus vroeg komen en zaadcellen kunnen tot vijf dagen in de vagina overleven. Nam je je hormonale anticonceptie zoals voorgeschreven, dan ben je beschermd, ook tijdens je stopweek.
   • Gebruik je geen anticonceptie, dan kan een condoom jullie beschermen. Een condoom beschermt ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen
   • Het contact met menstruatiebloed houdt niet noodzakelijk een groter risico in dan onbeschermd vrijen buiten de menstruatieperiode voor een mogelijke besmetting met soa’s. Enkel hiv zou makkelijker kunnen overgedragen worden van vrouw op man indien de vrouw niet behandeld wordt en de hoeveelheid virus in haar bloed (virale lading) daardoor hoog is. 

   Hygiëne bij seks wanneer je ongesteld bent

   Let op de algemene hygiëne. Mannen letten er best op om na het vrijen de penis goed schoon te maken, vooral de eikel en de eikelrand.

   Een handdoek in bed kan het vrijgekomen bloed opvangen. Het gaat trouwens meestal niet om een grote hoeveelheid bloed. Het bloed wordt immers door de penetratie weer naar de baarmoeder gestuwd in plaats van eruit gehaald.

   Het bloedverlies is het grootst op de tweede en derde dag. Op de andere dagen bloed je doorgaans minder.

   Willen jullie seks tijdens de maandstonden dan kan je best wat voorzorgen nemen.

   • Leg een handdoek in bed onder het bekken van de vrouw om mogelijk vrijkomend bloed op te vangen. Bij standjes waar de vrouw onderaan ligt, zou de kans op bloedverlies het kleinst zijn. Ook het sperma dat uit de vagina loopt, kan wat gekleurd zijn.
   • Mannen kunnen best na het vrijen de penis, de eikel en achter de eikelrand extra wassen met wat water. Vindt de man bloed aan de penis maar niks, dan kan hij eventueel een condoom gebruiken.
   • Tijdens of vlak na de menstruatie kan de vagina wat droger zijn. Wat glijmiddel gebruiken kan een oplossing zijn als het wat stroef gaat.
   • Vergeet niet voor de seks je tampon uit te halen. Anders kan de tampon door de penis dieper in de schede geduwd worden, waardoor hij moeilijk te verwijderen is.

   Menstruatie beschermt niet tegen zwangerschap

   Gebruik je geen anticonceptie, dan kan je ook tijdens je menstruatie zwanger worden. Een vrouw is verschillende dagen vòòr de eisprong vruchtbaar. Als je menstruatie iets langer duurt en de eisprong vrij vroeg in de cyclus optreedt, dan kan je vruchtbaar zijn vanaf de 4de of 5de dag van je cyclus, terwijl je menstruatie nog niet voorbij is. Zaadcellen kunnen bovendien tot 5 dagen overleven in de baarmoeder en eileiders.

    Meer informatie of hulp nodig?

    Meer informatie of hulp rond vrijen tijdens de menstruatie vind je bij:

    • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en hulp bij lichamelijke en seksuele problemen.
    • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.