Het hangt af van de manier waarop de kritiek gegeven wordt. Er zijn verschillende vormen van kritiek.

Algemeen versus...

Kritiek over hoe je bent, zonder dat er een verschil wordt gemaakt tussen situaties is nefast (“jij bent altijd…”, “het probleem met jou is…”). Bijvoorbeeld: "je bent nu ook eens altijd te laat". Je kan niets tegen zulke kritiek inbrengen en het lijkt alsof er niets aan te veranderen is. Dit komt vaak erg kwetsend over. Het lijkt een afwijzing van wie je bent.

...Specifiek

Dit is anders dan kritiek over iets specifieks dat is gebeurd. Dat laatste moet kunnen en kan je iets leren. Bijvoorbeeld: "ik heb vanavond een half uur op jou gewacht, hoe komt het dat je te laat bent?" Zulke kritiek is constructief en uitnodigend. 

Na de verliefdheid

Een relatie kan wel eens door een fase gaan waarin dit soort kritiek wat meer voorkomt. Dat is vaak wanneer de eerste verliefdheid een beetje overgaat en de verschillen tussen jullie duidelijk worden. Leer hiermee omgaan. Als je je meteen verdedigt tegen deze kritiek, hoor je vaak niet echt wat je lief je probeert te vertellen. Dan blokkeer je het gesprek. Dit is frustrerend voor je lief.