Mijn vriend wordt vaak wakker met een ochtenderectie en denkt dan ook gelijk dat hij opgewonden is en dat we seks moeten hebben. Maar daar heeft het toch niets mee te maken?

Een ochtenderectie is toch gewoon iets automatisch dat je lichaam doet? Daar komt bij dat ik echt niet van ochtendseks houd. Ik voel me alles behalve sexy met een kleffe mond, dat gehaast met de wekker die elk moment af kan gaan…

Ik ben gewoon niet in the mood op dat moment. We hebben voor de rest een goed seksleven en het is echt niet zo dat ik nooit zin heb.

We hebben er al eens ruzie over gehad en het begint echt een probleem te worden. Wat moet ik hiermee?

Ella, 23 jaar

Advies

Hi Ella,

Ai, ruzies zijn verre van leuk en ook niet sfeer verhogend.Om te beginnen met de ochtenderecties: in principe is dat inderdaad een lichamelijke reactie. De penis bestaat voornamelijk uit zwelweefsel, die je kunt onderverdelen in drie delen:

 
  • linker corpus cavernosum 
  • rechter corpus cavernosum
  • corpus spongosium
 

Door stimulatie aan de zenuwen rond de penis, ontspannen de spieren rond de slagaders waardoor er meer bloed in de penis komt. De zwellichamen nemen dit op en ontstaat de erectie.

 

Dit kan ook gebeuren tijdens de slaap omdat je dan ook ontspannen bent. Niet alleen vlak rond het wakker worden kan er een erectie zijn, doorheen de ganse nacht kan een man erecties hebben zonder het zelf te weten.

 

Een ochtenderectie hoeft niet te betekenen dat diegene opgewonden is en/of over seks gedroomd heeft. Ze verdwijnen ook vanzelf tijdens het wakker worden omdat de ontspanning minder wordt. Van seks moeten hebben is dus geen sprake.

 

Maar het kán natuurlijk heel goed wel dat je vriend opgewonden is, helemaal in the mood is en zin in seks heeft ’s ochtends. Het een sluit het ander niet uit.

 

Alleen: jij hebt zo te lezen overduidelijk geen zin in seks in de vroege morgen.  Dat is niet ongewoon. Het gebeurt in elke relatie wel eens dat de één zin heeft en de ander niet of een stuk minder om verschillende redenen.

 

De kunst is om te praten over wat je wel en niet wil, zonder in verwijten te vallen en echt naar elkaar te luisteren. Niet altijd gemakkelijk en seks kan best een moeilijk onderwerp zijn om over te praten.

 

Een goed begin hiervoor kan zijn een rustig moment hiervoor uit te kiezen, niet tussen de soep en de patatten door, af te spreken om vanuit ‘ik-boodschappen’ te spreken en elkaar te laten uitpraten.

 

Een voorbeeldje is “Ik vind het fijn als ik eerst even mijn tanden heb gepoetst voor we zoenen ’s ochtends.”, ik noem nu even iets. Zodat jullie van elkaar weten wat jullie fijn vinden en wat niet, zonder in gehakketak te vervallen.

 

Hierop verdergaand kunnen jullie overleggen en mogelijk tot een compromis komen wat voor jullie beiden werkt en leuk is. Vanzelfsprekend moet geen jullie twee iets echt tegen de zin in doen!

 

Zoals gezegd: dit is zeker niet altijd even gemakkelijk! Mochten jullie er echt niet uitkomen of toch met vragen blijven,dan kunnen jullie altijd een afspraak maken met een seksuoloog om erover te praten.

Veel succes!

Liefs, Simone.