Of het nodig is een condoom te gebruiken bij het voorspel is afhankelijk van wat jullie juist doen en of je zeker weet dat jij of je lief geen soa heeft. 

Het condoom beschermt tegen soa

Een condoom beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen en tegen ongeplande zwangerschappen. Loop je dus een potentieel risico op één van beide dan gebruik je beter een condoom. Twijfel je bijvoorbeeld of je lief een soa heeft of weet je het niet, gebruik dan een condoom vóór er contact is tussen penis en vulva, vagina of aars en vóór er contact is tussen mond en penis. Gebruik een beflapje bij contact tussen mond en vagina of aars. Doe je dat niet, dan is er kans op een soa-besmetting.

Het condoom beschermt tegen ongeplande zwangerschap

Ben je zeker dat je lief geen soa heeft, dan hoef je geen condoom te gebruiken bij het voorspel. Tenzij je je tegen zwangerschap wil beschermen en jij of je lief geen ander voorbehoedsmiddel gebruikt. In dat geval doe je als man best een condoom aan vóór er contact is tussen penis en vagina. Dit om te voorkomen dat er voorvocht of sperma in contact komt met de vagina en je (lief) zwanger wordt.

Geen condoom nodig

Voor alle andere handelingen (kussen, strelen, masseren, masturberen...) is er geen condoom nodig. Ook niet als je je lief aftrekt of vingert bijvoorbeeld. Let wel steeds op met vrijgekomen voorvocht en sperma in de buurt van de geslachtsorganen.