Het antwoord ligt in het midden. Je hebt voor een deel je eigen orgasme in de hand, langs de andere kant speelt de interactie met de ander een rol. Voor je tot een eerste orgasme komt bij seks met een ander is er meestal al heel wat geoefend en geëxperimenteerd.

Masturbatie

Meestal weet een man al hoe hij tot een orgasme komt. 90 percent van de jonge mannen trekt zich af. Niet alle jonge vrouwen masturberen al. Je eigen lichaam verkennen en ervaren wat je opwindt, via masturbatie, is de beste voorbereiding op een orgasme tijdens seks met je lief. Je leert jezelf beter kennen, krijgt er meer seksueel zelfvertrouwen door en kan beter vertellen aan je lief wat je wil.

Een orgasme tijdens seks

Het is dus belangrijk om te weten wat je nodig hebt, en dit bij je lief aan te geven. Stimulatie van de clitoris speelt vaak een grote rol. Je kan deze zelf aanraken tijdens het voorspel of tijdens seks. Je kan aan je lief vragen of hij je vingert of beft. Betrek er ook andere erogene zones bij. Probeer verschillende standjes uit en ontdek welke jouw favorieten zijn. 

Al doende leert men

Het neemt wat tijd om je eigen lichaam te leren kennen, en te weten wat de ander opwindt. Dat is normaal. Let erop dat klaarkomen geen doel op zich wordt en geniet vooral van de fijne momenten op zich. Niet enkel techniek en je eigen lichaam kennen zijn trouwens van tel: sfeer, spanning en fantasie spelen een even grote rol.