Een mythe over seks is dat je samen zou moeten klaarkomen. Het komt echter niet vaak voor. Je hebt bovendien ook wel eens seks zonder orgasme, en verder is het moeilijk om een gelijktijdig orgasme te hebben met iemand die je nog niet (goed) kent. 

Controle over het orgasme

Een orgasme programmeren of uitstellen (doorgaans de man) tot wanneer je (vrouwelijke) partner klaarkomt vraagt concentratie en beheersing van je lichaam. Typisch aan klaarkomen is echter dat je even heel moeilijk aan wat anders kan denken. Je hele lichaam, je bloedstroom, al je zenuwuiteinden zijn gefocust op de bevrediging van die lust. Het is niet eenvoudig om dan die fysieke drift te bedwingen en te doseren. Je moet het lichaam van de ander ook kennen of kunnen inschatten waardoor hij of zij klaarkomt. Dit is gemakkelijker met iemand waar je al een tijd een relatie mee hebt, al helpt goede communicatie natuurlijk ook veel.

Orgasme verschilt bij mannen en vrouwen

Verder is het zo dat veel vrouwen pas klaarkomen wanneer de clitoris gestimuleerd wordt. Men spreekt dan van een clitoraal orgasme. Doordat de clitoris zich niet in de vagina bevindt, wordt deze meestal gestimuleerd met de vingers, mond of tong, niet door penetratie op zich. Al zijn er wel standjes zoals het hemelbedstandje waarbij zowel de man kan penetreren als de clitoris kan gestimuleerd worden. Meestal moet je dus afwisselen tussen penetratie, hand- en mondwerk opdat beide partners ongeveer gelijktijdig in de plateaufase aanbelanden.