De teelballen dalen vòòr of kort na de geboorte van de buikholte naar de balzak af. Een niet-ingedaalde teelbal is in de lies of onderbuik blijven zitten en bevindt zich dus niet in de balzak. Een pendelbal daarentegen zit wel in de balzak maar schiet er soms even uit. 

Niet-ingedaalde teelbal bij baby of kind

Bij 2 tot 3% van de pasgeboren jongetjes is één of beide teelballen nog niet in de balzak ingedaald. De teelbal blijft dan in de lies of in de onderbuik zitten en is als het ware verdwaald. Meestal gebeurt die afdaling vanzelf nog tijdens het eerste levensjaar.

In elk geval hoort dit te gebeuren voor de leeftijd van 3 jaar. Is dit niet het geval, dan wordt dit best verder door een arts opgevolgd. 

De arts kan medicatie voorschrijven of een operatieve ingreep voorstellen. Soms is er verband met een liesbreuk.

Ingetrokken teelballen of pendelbal

Bij sommige jongens worden de teelballen regelmatig opgetrokken tot hoog in de balzak of zelfs in de onderbuik. Een mobiele teelbal bevindt zich wel af en toe in de balzak maar het is de cremasterspier die deze soms in het lieskanaal optrekt.

De bal maakt dus een pendelbeweging oftewel beweegt steeds heen en weer, meestal onder de volgende omstandigheden:

  • koude temperaturen (koud weer of bad)
  • fysieke inspanningen
  • opwinding
  • bij het klaarkomen

De medische benaming hiervoor is retractiele testis. Normaal gezien keert de teelbal steeds terug naar de balzak en is er geen behandeling nodig. Indien de zaadbal toch niet meer omlaag komt, raadpleeg je wel best een arts.

Niet-ingedaalde teelbal bij volwassenen

Indien dit op latere leeftijd vastgesteld wordt, kan men de missende bal tijdens een operatie in de balzak plaatsen, maar hij zal niet meer functioneren.

Met één teelbal kan je gewoon seks hebben. De andere teelbal zal ook de zaadproductie overnemen. Die ene functionerende teelbal staat dan in voor de aanmaak van testosteron en zaadcellen.

Het is niet noodzakelijk erg zichtbaar dat je maar één teelbal hebt. Het zal andere mannen bv. bij het douchen meestal niet opvallen. Mannen met één teelbal kunnen ook plastische chirurgie overwegen indien het hen toch erg stoort. De balzak zal er daarna zo uitzien als die van andere mannen. 

Bij één of twee niet-ingedaalde teelballen is het risico op teelbalkanker iets hoger. Regelmatig een zelfonderzoek doen is erg nuttig om een mogelijke tumor op te sporen.