Een orgasme is een moment tijdens seks dat je een hoogtepunt ervaart. Er trekt dan een lekker gevoel door je lichaam. Het orgasme is het resultaat van opwinding en de juiste stimulatie. 

Ander woord voor orgasme: klaarkomen, hoogtepunt, climax. 

Hoe voelt een orgasme?

Sommigen beschrijven een orgasme als een gevoel van ontlading of een explosie. Maar een orgasme is voor iedereen verschillend. Het voelt ook niet elke keer hetzelfde. Maar iedereen is het over één ding eens: als je een orgasme hebt, besef je het.

De intensiteit van een orgasme kan erg verschillen: van een kleine prikkeling die je amper merkt, tot krachtige schokken doorheen je lichaam. Een orgasme kan kort of lang zijn. Hoe je het orgasme ervaart, heeft te maken met hoe opgewonden je bent en op welke manier je seks hebt.

In het lichaam

Tijdens het orgasme gebeuren er een aantal dingen in je lichaam:

  • je hart slaat sneller 
  • je pupillen vergroten 
  • je ademhaling versnelt of is onregelmatig
  • je geslachtsorganen en bekkenbodemspieren trekken samen  
  • je lichaam schokt
  • er trekt een lekker gevoel door je lichaam

Na het orgasme voel je je meestal ontspannen of slaperig.  

In de hersenen

De hersenen maken tijdens een orgasme grote hoeveelheden oxytocine aan. Dat hormoon zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met elkaar. 

Orgasme vrouw: hoe komen vrouwen klaar?

Vrouwen komen in het algemeen klaar door stimulatie van de clitoris.

Lees meer over het vrouwelijk orgasme

Orgasme man: ejaculatie en sperma

Wanneer mannen klaarkomen komt er sperma uit hun penis. Dat heet de ejaculatie of zaadlozing.

Lees alles over sperma en de ejaculatie

5 fasen van het orgasme

Het orgasme staat niet alleen. Het is deel van een proces van 5 fasen:

  1. Verlangen: je hebt een seksuele prikkel die kan leiden tot opwinding 
  2. Opwinding: je voelt de opwinding toenemen in je lichaam en geslachtsorganen 
  3. Plateau: je opwinding is nu het grootst en blijft op hetzelfde niveau. Verdere stimulatie kan leiden tot een orgasme.  
  4. Orgasme: alle opgebouwde seksuele spanning in je lichaam wordt plots losgelaten in een ontlading van seksuele energie 
  5. Ontspanning: de opwinding vloeit langzaam terug weg en je lichaam komt tot rust

Tijdens het plateau en het orgasme keer je in jezelf en let je minder op je omgeving. Dat moment heet de solofase.  

Solofase: focus op jezelf om klaar te komen

De solofase is de fase waarin je op jezelf concentreert. Je focust op je eigen opwindende gedachten, gevoelens en fantasieën. Dat is nodig om tot een orgasme te komen. Tijdens de solofase keer je terug naar je eigen gevoelswereld. Veel mensen sluiten in aanloop naar een orgasme hun ogen om beter te voelen wat er in hun lichaam gebeurt. 

In deze fase laat je je remmingen gaan. Mensen die weinig klaarkomen tijdens seks hebben het op dit punt vaker moeilijk om zich te laten gaan. Misschien heb je het er moeilijk mee om enkel op jezelf te focussen en niet meer op je partner. Maar in de solofase is het normaal dat je je concentreert op je eigen opwinding. 

Orgasmeproblemen: te snel of moeilijk klaarkomen

Het kan gebeuren dat je veel vroeger of later dan je partner klaarkomt. Of je komt helemaal niet klaar. Dat hoeft geen probleem te zijn, tenzij je er echt last van ervaart.

Meer over te snel klaarkomen

Meer over moeilijk klaarkomen

Natte droom: orgasme in je slaap

Soms kom je ‘s nachts klaar terwijl je slaapt. Als man merk je dit omdat er sperma op de lakens zit. Daarom heet het ook een ‘natte droom’. Maar een natte droom is niet enkel voor mannen.

Voor mannen én vrouwen

Ook vrouwen kunnen klaarkomen in hun slaap. Als vrouw merk je het minder snel, tenzij je wakker wordt tijdens je orgasme.

Jongens in de puberteit hebben vaker een natte droom dan meisjes of volwassenen. 

Mensen die regelmatig masturberen of seks hebben, krijgen minder natte dromen. Ook hormonen zoals testosteron of oestrogeen hebben een invloed. 

Oorzaak natte droom

Natte dromen zijn een biologisch gegeven. Ze gebeuren vooral automatisch tijdens de REM-slaap (Rapid Eye Movement, oftewel diepe slaap).

Had je overdag seksuele gedachten, dan kan je 's nachts een natte droom hebben. Maar je kan ook een natte droom hebben zonder dat je seksuele gevoelens had. Een nachtelijk orgasme kan het gevolg zijn van een erotische droom, maar dat hoeft niet per se.

Veelgestelde vragen

Is het normaal dat het sperma na zijn orgasme terug uit mij loopt?

Ja.  

Als je seks hebt en je partner komt in je klaar, neemt je lichaam het sperma niet op. Het komt er dus na de ejaculatie weer uit.

Let op: Dat betekent niet dat je niet zwanger kan worden of een soa krijgen. Als je het vervelend vindt dat sperma er weer uitloopt, kan je een condoom gebruiken.

Is het normaal dat ik over iemand anders dan mijn partner fantaseer?

Ja. 

Dat je over iemand anders fantaseert, betekent niet dat je wil vrijen met die persoon. Je hoeft je daar dus zeker niet schuldig over te voelen. 

Kunnen mannen en vrouwen meervoudige orgasmes krijgen?

Ja, al is het moeilijker voor mannen. 

Vrouwen kunnen kort na elkaar verschillende orgasmes hebben. Als je opwinding en stimulatie kort na het eerste orgasme hoog aanhouden kan je snel hierop een nieuw orgasme beleven. Maar niet elke vrouw kan of wil een meervoudig orgasme krijgen. 

In principe kan een man bij een vrijpartij meerdere orgasmes hebben. Bij mannen volgt er na het orgasme met zaadlozing een zogenaamde 'refractaire periode'. Tijdens die periode kunnen mannen geen erectie krijgen en dus ook moeilijk klaarkomen.

Wat is de orgasmekloof?

De orgasmekloof is de benaming voor het fenomeen dat vrouwen minder vaak klaarkomen tijdens seks dan mannen. Ongeveer 48% van de vrouwen tegenover 90% van de mannen komt (bijna) altijd klaar tijdens penetratieseks.   

Hoe doe je een vrouw klaarkomen?

Moet je samen klaarkomen?

Nee, zeker niet.

Tegelijk klaarkomen met je partner komt in de werkelijkheid zelden voor. Bekijk samen klaarkomen dus niet als het doel van seks. Wel belangrijk is dat je beide een leuke ervaring hebt en aandacht aan elkaars plezier schenkt. 

Waarom faken mensen een orgasme?

Mensen faken een orgasme voor verschillende redenen:   

  • omdat ze moeilijk een orgasme krijgen  
  • om ejaculatieproblemen te verdoezelen   
  • om hun bedpartner niet te kwetsen 
  • omdat ze geen zin hebben om nog lang te vrijen 

Let op: Door te faken geeft je je partner het idee dat wat jullie deden zó opwindend was dat je er van klaarkwam. Zo zal je bedpartner misschien nooit ontdekken wat werkt voor jou. 

Probeer in plaats van te faken een gesprek te voeren over wat je leuk vindt.