De erecties die je krijgt tijdens de slaap en bij het wakker worden, dienen waarschijnlijk voor een goede doorbloeding van de penis.

Waarom heb ik een ochtenderectie?

Mannen hebben bij het wakker worden 's ochtends vaak een erectie. Dit betekent niet automatisch dat ze over seks gedroomd hebben of opgewonden zijn. Mannen hebben meerdere erecties per nacht zonder dat ze daar zelf iets van hoeven te merken.

Hoe lang blijft een ochtenderectie?

Een ochtenderectie gaat meestal vanzelf over als je even blijft liggen of als je opstaat en bijvoorbeeld even gaat plassen.

De erectie komt er omdat het zwellichaam (dat de doorbloeding van de penis regelt) volloopt met bloed en de bloedafvoer van de penis afsluit. Daardoor vult de penis zich met bloed. Als je wakker wordt, ben je niet meer zo ontspannen en trekt het bloed weg uit het zwellichaam en dus ook uit je penis.

Is het normaal dat ik geen ochtenderectie heb?

Ja. Je merkt niet altijd zelf of je nachtelijke erecties hebt gehad.

Soms gaat het al weg nog voor je goed en wel wakker bent. Heel wat mannen hebben geen ochtenderectie of natte dromen en zijn toch perfect in staat om bij seks een erectie te krijgen.

Pas als je geen erectie kan krijgen of als de erectie sneller weggaat dan je zou willen, is er kans dat er iets aan de hand is (probleem of stoornis). Op dat moment raadpleeg je best even je arts.