Ontmaagding betekent dat je voor de eerste keer seks hebt met iemand anders. Er bestaat het verkeerde idee dat er bij een ontmaagding een maagdenvlies moet doorprikt worden.
Snel naar:
Er bestaat helemaal niet zoiets als een vlies dat de vagina-opening afsluit. Daardoor bloeden de meeste meisjes ook niet bij de eerste keer seks.
Kan ik mezelf ontmaagden?
Neen, dat is een fabeltje. Het komt voort uit het idee dat er zich een strak gespannen vlies in de vagina bevindt dat moet geperforeerd worden. Het maagdenvlies is echter een weefselrandje, waar vaak al één of meerdere gaten in zitten. Je bent pas ontmaagd als je met iemand anders hebt gevreeën.
Op de volgende manieren kan je in elk geval niét ontmaagd worden, aangezien je geen seks met iemand anders hebt:
- door een tampon
- door te masturberen
- door te masturberen met een dildo of vibrator
- door paard te rijden
- door te sporten
Maagdenvlies
Er bestaat eigenlijk geen vlies. Meestal is het een soort van ribbeltje of rondje waar al een gat in zit. Vaak zitten er ook scheurtjes en inkepingen in. Daarom spreekt men ook over 'maagdenring' of ‘hymen’ in plaats van over 'maagdenvlies'.
Het hymen is dus geen vlies dat de ingang van de vagina afsluit. Je kan het hymen niet van buitenaf zien zitten. Het zit redelijk aan het begin van je vagina en niet diep binnenin.
Je kan het weefselrandje soms wel voelen als je met je vingers een klein stukje in de vagina gaat. Het maagdenvlies bestaat in veel verschillende vormen en varianten. Bij de ene is het weefsel wat breder of strakker, bij de ander dunner en wijder. Het weefsel kan bobbelig, gekarteld of gewoon glad zijn. Het is best mogelijk dat je het vlies niet eens voelt zitten, bijvoorbeeld wanneer het eerder glad en dun is.
Hoe het er ook uitziet, zelfs als het breed en strak is, kan je er normaal gezien voorbij met een tampon, met je vingers of met een penis. Zonder dat je iets kapot moet maken of doorprikken.
Is er altijd bloed bij een ontmaagding?
Nee. Maar de helft van de meisjes verliest bloed bij hun eerste keer penetratieseks. Het maagdenvlies zelf is niet doorbloed. Als er al bloedverlies is, heeft dit eerder met de volgende oorzaken te maken:
- Het meisje was niet voldoende opgewonden.
- De vagina van het meisje was niet vochtig genoeg.
- Het binnenkomen van de penis gebeurde te ruw of te snel.
- Het meisje was zenuwachtig en spande haar vaginaspieren op.
Maagdelijkheid controleren
Niemand behalve jijzelf kan weten of het je eerste keer is.
Voor sommigen is dit wanneer ze erg intiem waren met elkaar, terwijl anderen het meer linken aan seksuele penetratie. Je kan niet voelen of zien of een iemand nog maagd is.
Kan je partner voelen of je nog maagd bent?
Nee. Je kan door aan het hymen te voelen niet vaststellen of iemand nog maagd is, want het hymen is bij iedereen erg verschillend.
Je bent als maagd doorgaans niet 'strakker' dan iemand die wel al geslachtsgemeenschap had. En veel weefselrandjes scheuren of bloeden nooit, ook als die persoon al seks had. Mensen die beweren dat ze dit kunnen voelen, zeggen maar wat.
Wat als een meisje strak of stroef aanvoelt bij de eerste keer?
Als de vagina nogal nauw aanvoelt, dan is dat meestal omdat de spieren rond de vagina en de bekkenbodemspieren zich opspannen. Bijvoorbeeld als iemand onwennig of zenuwachtig is..
Deze persoon is dan vaak nog niet voldoende opgewonden en de vagina heeft geen of weinig vaginaal vocht aangemaakt. Er is geen natuurlijk glijmiddel en dat voelt stroef en schurend aan. Je stelt dan best de penetratie nog wat uit en neemt meer je tijd met elkaar om opgewonden te raken.
Kan een dokter controleren of je nog maagd bent?
Nee, een dokter kan dit niet onderzoeken. Hoe het hymen (maagdenvlies) eruitziet, zegt niets over of iemand nog maagd is of niet.
Maagdelijkheid, familie en cultuur
Van meisjes wordt soms verwacht dat ze maagd zijn, bijvoorbeeld tot aan het huwelijk. Men vindt dat het niet hoort voor meisjes om al seksueel actief te zijn. Van jongens wordt dit minder vaak verwacht.
De familie of de partner of persoon waarmee het meisje gaat trouwen, verwachten soms een bewijs voor haar maagdelijkheid. Het meisje moet dan kunnen aantonen dat ze bloedt bij seksueel contact. Verkeerdelijk denkt men hierdoor zeker te zijn dat dat meisje dus nog geen seks had.
In bepaalde gevallen staan mensen zo onder druk van hun familie of omgeving, dat zij voelen dat ze zo een bewijs moeten leveren. Dt kan ervoor zorgen dat de eerste keer erg gespannen verloopt door de angst niet te bloeden, of dat ze ruwe seks hebben om toch maar een bloeding te veroorzaken.
Hoewel er dus geen betrouwbare link is tussen maagdelijkheid en bloeden bij de eerste keer penetratieseks, kan zo een'maagdelijkheidsattest’ van de gynaecoloog wel helpen om niet in de problemen te komen met de familie, gemeenschap of partner.
Bewijs van maagdelijkheid
Maagdelijkheidsverklaring
De kans dat een arts kan zien of jij al seks hebt gehad, is zeer klein. Dat lukt alleen als het seksueel contact heel recent was. Sommige artsen zijn wel bereid om een briefje te schrijven waarin zij verklaren dat je nog maagd bent, omdat ze begrip hebben voor je situatie en je uit de nood willen helpen.
Maagdelijkheid herstellen
Een hersteloperatie is een verkeerde term, want er is geen echt maagdenvlies dat kan worden hersteld. Een dokter of gynaecoloog kan een maagdenvlies dus niet weer ‘intact’ maken. Een arts kan wel een trucje toepassen en het weefselrandje wat strakker innaaien. De kans dat je toch niet zal bloeden bestaat nog steeds.
Het kan ook zijn dat je je eerste keer pijnlijker maakt terwijl daar lichamelijk geen reden voor was, of dat je je vagina erg gaat opspannen uit angst voor de pijn, waardoor de penetratie moeilijker of pijnlijker kan zijn.
Middeltjes
Er bestaan ook trucjes, zonder dat er een dokter aan te pas komt, om te doen alsof je bij geslachtsgemeenschap bloedt.
- gelatinecapsules met een rode vloeistof die je vòòr het vrijen in je vagina stopt
- een zakdoek of laken dat je bevlekt met namaakbloed of bloed dat je verkreeg door je in de vinger te snijden bv.
- anticonceptie zoals de pil of de vaginale ring, waarmee je kan regelen dat je net een bloeding hebt op het moment dat het jou uitkomt
Veelgestelde vragen
Hoe vraag ik aan mijn partner of die nog maagd is?
Ga eerst even na waaróm je dit wil weten. Is het belangrijk voor jou dat je partner nog geen seksuele contacten heeft gehad? Wil je het écht weten, ook als je lief wel als seks had? Zal het iets veranderen aan je gevoelens of aan de relatie?
Bedenk hoe je zou kunnen reageren. Wil je het eigenlijk liever niet weten, vraag er dan ook niet naar.
Je lief moet je ook kunnen vertrouwen bij deze vraag en het gevoel hebben dat hij of zij een eerlijk antwoord kan geven. Als je lief aanvoelt dat er iets aan de relatie kan veranderen door het antwoord, zal dit hem of haar mogelijks beïnvloeden.
Moet je harder stoten als het meisje nog maagd is?
Nee, je moet zeker niet harder stoten als het meisje nog geen seks heeft gehad. Dit idee komt voort uit de mythes rond maagdenvlies.
Het maagdenvlies is géén vlies dat doorboord of kapotgescheurd moet worden. Ruwe, snelle bewegingen kunnen pijn doen. Ga langzaam en geleidelijk.
De vagina is nogal een tere omgeving en je wil voorkomen dat je wondjes veroorzaakt of dat je partner pijn heeft. Je moet dan juist extra zacht te werk gaan en voorzichtig penetreren. Hard stoten op zo'n moment kan ook pijn doen aan je penis.
Wat als ik niet wil wachten met seks tot het huwelijk?
Vanaf 16 jaar heb je voor de Belgische wet het recht om te beslissen of je wel of geen seks wil. Vanaf 14 jaar kan je toestemming geven als je partner hoogstens 3 jaar ouder is en als die geen misbruik maakt van een vertrouwens- of gezagsrelatie. Je geloof kan je voorschrijven om te wachten met seks tot je bent getrouwd.
Vertrouw je de ander volledig? Het kan zijn dat de ander verklapt dat jullie seks hebben gehad. Wees oprecht met jezelf. Weet goed waarom je kiest voor seks voor of na het huwelijk. Willen jullie allebei echt seks, voor redenen die voor jullie juist zijn, dan is dat helemaal jullie beslissing. Bedank dat je omgeving er anders over kan denken, en je je dus beter voorbereidt om mogelijke negatieve reacties.
Je kan ook kiezen welke soort seks je hebt. Zo vind je soms een tussenweg tussen wat je cultuur of geloof voorschrijft en wat jij met je partner of lief op seksueel vlak wil doen. Je kan bv. wel kussen en mekaar aanraken, maar geen orale of vaginale seks doen. Je bepaalt zelf waar je aan toe bent en waar je je goed bij voelt.