Ontmaagding betekent dat je voor de eerste keer seks hebt met iemand anders. Er bestaat het verkeerde idee dat er bij een ontmaagding een maagdenvlies moet doorprikt worden.

Er bestaat helemaal niet zoiets als een vlies dat de vagina-opening afsluit. Daardoor bloeden de meeste meisjes ook niet bij de eerste keer seks.

Kan ik mezelf ontmaagden?

Neen, dat is een fabeltje. Het komt voort uit het idee dat er zich een strak gespannen vlies in de vagina bevindt dat moet geperforeerd worden. Het maagdenvlies is echter een weefselrandje, waar vaak al één of meerdere gaten in zitten. Je bent pas ontmaagd als je met iemand anders hebt gevreeën.

Op de volgende manieren kan je in elk geval niét ontmaagd worden:

Wel is het zo dat dat randje weefsel, het maagdenvlies dus, door deze activiteiten wat soepeler kan worden. Hierdoor zal de eerste keer seks vlotter verlopen en heb je minder kans op wondjes of bloedingen.

Maagdenvlies

Er bestaat eigenlijk geen vlies. Meestal is het een soort van ribbeltje of rondje waar al een gat in zit. Vaak zitten er ook scheurtjes en inkepingen in. Daarom spreekt men ook over 'maagdenring' of ‘hymen’ in plaats van over 'maagdenvlies'.

Het maagdenvlies is dus geen vlies dat de ingang van de vagina afsluit. Je kan het maagdenvlies niet van buitenaf zien zitten. Het zit redelijk aan het begin van je vagina (en niet diep binnenin).

Je kan het weefselrandje soms wel voelen als je met je vingers een klein stukje in de vagina gaat. Het maagdenvlies bestaat in veel verschillende vormen en varianten. Bij de ene is het weefsel wat breder of strakker, bij de ander dunner en wijder. Het weefsel kan bobbelig, gekarteld of gewoon glad zijn. Het is best mogelijk dat je het vlies niet eens voelt zitten, bijvoorbeeld wanneer het eerder glad en dun is.

Hoe het er ook uitziet, zelfs als het breed en strak is, kan je er normaal gezien voorbij met een tampon, met je vingers of met een penis. Zonder dat je iets kapot moet maken of doorprikken.

Is er altijd bloed bij een ontmaagding?

Neen. Maar de helft van de meisjes verliest bloed bij hun eerste keer seks. Het maagdenvlies zelf is niet doorbloed. Als er al bloedverlies is, heeft dit eerder met de volgende oorzaken te maken:

  • Het voorspel duurde te kort
  • Het meisje was niet voldoende opgewonden
  • De vagina van het meisje was niet vochtig genoeg
  • Het binnenkomen van de penis gebeurde te ruw of te snel
  • Het meisje was zenuwachtig en spande haar vaginaspieren op

Lees meer over de eerste keer en bloed

Maagdelijkheid controleren

Niemand behalve jijzelf kan weten of het je eerste keer is. Je kan niet voelen of zien of een meisje nog maagd is.

Kan een jongen voelen of je nog maagd bent?

Neen. Bij een meisje kan hun lief bij penetratie niet voelen of ze wel of niet nog maagd is. Je bent als maagd doorgaans niet 'strakker' dan iemand die wel al geslachtsgemeenschap had. Jongens die zeggen dat ze dit kunnen voelen, zeggen maar wat.

Wat als een meisje strak of stroef aanvoelt bij de eerste keer?

Als een meisje nogal nauw aanvoelt, dan is dat doorgaans omdat de spieren rond de vagina en de bekkenbodemspieren zich opspannen. Bijvoorbeeld wanneer ze onwennig of zenuwachtig is.
Het meisje is dan vaak ook nog niet voldoende opgewonden en de vagina heeft geen of weinig vaginaal vocht aangemaakt. Er is geen natuurlijk glijmiddel en dat voelt stroef en schurend aan. Je stelt dan best de penetratie nog wat uit en neemt meer je tijd met elkaar.

Kan een dokter controleren of je nog maagd bent?

Een dokter kan dit niet onderzoeken. De staat waarin het hymen (maagdenvlies) zich bevindt, zegt niets over of een meisje wel of niet nog maagd is.

Maagdelijkheid, familie en cultuur

Van meisjes wordt in sommige, eerder traditionele culturen of families verwacht dat ze maagd zijn. Men vindt dat het niet hoort voor meisjes om al seksueel actief te zijn. Van jongens wordt dit meestal niet verwacht.

De familie of de partner of persoon waarmee het meisje gaat trouwen, verwachten soms een bewijs voor haar maagdelijkheid. Het meisje moet dan kunnen aantonen dat ze bloedt bij seksueel contact. Verkeerdelijk denkt men hierdoor zekerheid te hebben over het feit dat dat meisje dus nog geen seks had.

In bepaalde gevallen staan meisjes zo onder druk van hun familie of omgeving, dat zij voelen dat ze zo een bewijs moeten leveren. Ze kunnen niet steeds gemakkelijk tegen hun omgeving ingaan en voelen zich gedwongen om de verwachtingen van hun familie of aanstaande in te lossen.

Alhoewel dat op deze manier de mythes over maagdelijkheid mee in stand worden gehouden, kan zo een ‘fake’ bewijs deze meisjes wel helpen om niet in de problemen te komen met hun familie, gemeenschap of hun aanstaande.

Bewijs van maagdelijkheid

Maagdelijkheidsverklaring

De kans dat een arts kan zien of jij al seks hebt gehad, is zeer klein. Dat lukt alleen als het seksueel contact heel recent was. Sommige artsen zijn wel bereid om een briefje te schrijven waarin zij verklaren dat je nog maagd bent, omdat ze begrip hebben voor je situatie en je uit de nood willen helpen.

Maagdelijkheid herstellen

Een hersteloperatie is een verkeerde term, want er is geen echt maagdenvlies dat kan worden hersteld. Een dokter of gynaecoloog kan een maagdenvlies dus niet weer ‘intact’ maken. Een arts kan wel een trucje toepassen en het weefselrandje wat strakker innaaien. Niettemin is de kans dat je zal bloeden na deze operatie nog steeds zeer klein.

Middeltjes

Er bestaan ook trucjes, zonder dat er een dokter aan te pas komt, om te doen alsof je bij geslachtsgemeenschap bloedt.

  • gelatinecapsules met een rode vloeistof die je vòòr het vrijen in je vagina stopt
  • een zakdoek of laken dat je bevlekt met namaakbloed of bloed dat je verkreeg door je in de vinger te snijden bv.
  • anticonceptie zoals de pil of de vaginale ring, waarmee je kan regelen dat je net een bloeding hebt op het moment dat het jou uitkomt

Veelgestelde vragen

Hoe vraag ik aan mijn partner of hij of zij nog maagd is?

Ga eerst even na waaróm je dit wil weten. Is het belangrijk voor jou dat je partner nog geen seksuele contacten heeft gehad? Wil je het écht weten, ook als je lief wel als seks had? Zal het iets veranderen aan je gevoelens of aan de relatie?

Bedenk hoe je zou kunnen reageren. Wil je het eigenlijk liever niet weten, vraag er dan ook niet naar.

Je lief moet je ook kunnen vertrouwen bij deze vraag en het gevoel hebben dat hij of zij een eerlijk antwoord kan geven. Als je lief aanvoelt dat er iets aan de relatie kan veranderen door het antwoord, zal dit hem of haar mogelijks beïnvloeden.

Moet een jongen harder stoten als het meisje nog maagd is?

Nee, je moet zeker niet harder stoten als het meisje nog geen seks heeft gehad. Dit idee komt voort uit de mythes rond maagdenvlies.

Het maagdenvlies is géén vlies dat doorboord of kapot gescheurd moet worden. Bij de eerste keer maak je geen ruwe, snelle bewegingen, maar ga je net langzaam en geleidelijk te werk.

De vagina is nogal een tere omgeving en je wil voorkomen dat je wondjes veroorzaakt of dat het meisje pijn heeft. De jongen moet dan juist extra zacht te werk gaan en voorzichtig penetreren. Hard stoten op zo'n moment kan trouwens voor de man ook pijnlijk zijn.

Wat als ik niet wil wachten met seks tot het huwelijk?

Vanaf je 16e heb je voor de Belgische wet het recht om te beslissen of je wel of geen seks wil. Je geloof kan je voorschrijven om te wachten met seks tot je bent getrouwd.

Er is geen juiste beslissing, maar maak wel een keuze die voor jou goed aanvoelt. Wees oprecht met jezelf. Weet goed waarom je kiest voor seks voor het huwelijk. Doe je het uit rebellie tegen je ouders of tradities, dan is het geen goed idee. Wil je echt seks, voor redenen die voor jou juist zijn, dan is dat helemaal jouw beslissing.

Je kan ook kiezen welke soort seks je hebt. Zo vind je soms een tussenweg tussen wat je cultuur of geloof voorschrijft en wat jij met je partner of lief op seksueel vlak wil doen. Je kan bv. wel kussen en mekaar aanraken, maar geen orale of vaginale seks doen. Je bepaalt zelf waar je aan toe bent en waar je je goed bij voelt.