Een orgasme is een moment tijdens seks dat je een hoogtepunt ervaart. Er trekt dan een lekker gevoel door je lichaam. Het orgasme is het resultaat van opwinding en de juiste stimulatie. 

Ander woord voor orgasme: klaarkomen, hoogtepunt, climax. 

Hoe voelt een orgasme?

Sommigen beschrijven een orgasme als een gevoel van ontlading of een explosie. Maar een orgasme is voor iedereen verschillend en hoeft niet elke keer hetzelfde aan te voelen.  

De intensiteit van een orgasme kan gaan van een kleine prikkeling die je nauwelijks waarneemt, tot een aantal krachtige golven doorheen je hele lichaam. De ene keer kan het kort en heftig zijn, de andere keer lang en uitgerekt. Hoe je het orgasme ervaart, heeft te maken met de duur en de mate van de opwinding, en met hoe je gestimuleerd werd. 

In het lichaam

Tijdens het orgasme gebeuren er een aantal dingen in je lichaam:

 • je hart slaat sneller 
 • je pupillen vergroten 
 • je ademhaling versnelt of wordt onregelmatig
 • je geslachtsorganen en bekkenbodemspieren trekken samen  
 • je lichaam schokt
 • er trekt een lekker gevoel door je lichaam. 

Na het orgasme voel je meestal ontspannen of slaperig.  

In de hersenen

De hersenen maken tijdens een orgasme grote hoeveelheden oxytocine aan. Dat hormoon speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid en zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met elkaar. 

Al zijn orgasmes erg individueel, is iedereen het over één ding eens. Wanneer je een orgasme hebt, weet je het.

Mannen versus vrouwen

Bij mannen is vaak de eerste genotspiek het hoogst. Zij hebben meestal een zaadlozing wanneer ze klaarkomen. 

Vrouwen ervaren eerder een hoog niveau van genot dat langer duurt dan het genot bij mannen, maar waarin de piek niet zo uitgesproken is.

Sommige vrouwen kunnen tijdens het klaarkomen een ejaculatie hebben, waarbij er vaginaal vocht vrijkomt (vrouwelijke ejaculatie or squirting).

Orgasme man: ejaculatie

Wanneer mannen klaarkomen komt er sperma uit hun penis. Dat heet de ejaculatie of zaadlozing.

Lees alles over sperma en de ejaculatie

Orgasme vrouw: hoe komen vrouwen klaar?

Vrouwen komen in het algemeen klaar door andere stimulatie dan mannen. De clitoris speelt daar een belangrijke rol in.

Lees meer over het vrouwelijk orgasme

5 fasen van het orgasme

Het orgasme staat niet alleen. Het is deel van een proces van 5 fasen. Dat proces wordt door seksuologen de “seksuele responscyclus” genoemd. 

De seksuele responscyclus bestaat uit 5 fasen:  

 1. Verlangen: je krijgt een seksuele prikkel die kan leiden tot opwinding 
 2. Opwinding: je voelt de opwinding toenemen in je lichaam en geslachtsorganen 
 3. Plateau: je opwinding is nu het grootst en verdere stimulatie kan leiden tot een orgasme  
 4. Orgasme:  alle opgebouwde spanning in je lichaam wordt plots losgelaten in een ontlading van seksuele energie 
 5. Ontspanning:  de opwinding vloeit langzaam terug weg en je lichaam komt tot rust

Tijdens het plateau en het orgasme keer je in jezelf en let je minder op je omgeving. Dat moment heet de solofase.  

Solofase: Focus op jezelf om klaar te komen

De solofase gaat over de fase waarin je je op jezelf concentreert. Je focust op je eigen opwindende gedachten, gevoelens en fantasieën. Dat is nodig om tot een orgasme te komen

Terwijl je in de eerder fasen vooral met je partner bezig bent, keer je in de solofase terug naar je eigen gedachtewereld. Veel mensen sluiten in aanloop naar het orgasme hun ogen om zich beter te kunnen concentreren op zichzelf. 

Op dit moment staat je eigen lust centraal, en ben je niet meer bezig met de ander. Je moet je remmingen laten gaan en je eigen verlangens ten top drijven. Mensen die weinig klaarkomen tijdens seks hebben het op dit punt vaker moeilijk om zich te laten gaan.

Voor sommige mensen voelt het wat egocentrisch op zichzelf te focussen. Toch is het nodig dat je op een bepaald moment je volledig concentreert op je eigen opwinding. Anders zal je geen orgasme bereiken. 

Moet je samen klaarkomen?

Nee, dat hoeft zeker niet. Een gelijktijdig orgasme komt in de werkelijkheid zelden voor. Het vergt beheersing van je lichaam én kennis van het lichaam van je partner.

De juiste stimulatie gebruiken bij beide partners is bovendien heel belangrijk. Om die redenen is het moeilijk om samen klaar te komen met iemand die je niet (goed) kent.  

Op elkaar afstemmen

In het algemeen komt een man sneller klaar dan een vrouw. In dat geval stimuleer je de vrouw best tot ze heel opgewonden is. Als zij aangeeft wanneer ze dichtbij is, kan je als man ook beginnen toegeven aan je opwinding. Maar voor beiden moet er voldoende stimulatie zijn.  Bij het hemelbedstandje kan je de clitoris makkelijker stimuleren tijdens penetratie.  

Focus toch niet te hard op samen klaarkomen. Als je een gelijktijdig orgasme ziet als het doel van seks, kan dat de pret bederven.  

Orgasme faken

Een orgasme faken betekent dat je tijdens seks doet alsof je klaarkomt.  

Waarom orgasme faken?  

Mensen faken een orgasme voor verschillende redenen:   

 • omdat ze moeilijk een orgasme krijgen  
 • om ejaculatieproblemen te verdoezelen   
 • om hun bedpartner niet te kwetsen 
 • omdat ze geen zin hebben om nog lang te vrijen 

Het is nochtans een slecht idee om je orgasme te faken. Je houdt dan je partner voor dat wat hij of zij deed zó opwindend was dat je er van klaarkwam. Zo zal je bedpartner misschien nooit ontdekken wat werkt voor jou.  

Vrouwen faken vaker 

Vrouwen faken hun orgasme vaker dan mannen. Omdat vrouwen moeilijker klaarkomen dan mannen, komen ze vaker in de verleiding om te faken.  

Mannen faken ook weleens, maar voor hen is het moeilijker. Als man ejaculeer je als je klaarkomt. Als er dus geen sperma te vinden is, dan is je mannelijker partner waarschijnlijk niet klaargekomen.  

Wat als je partner faket?  

Als je denkt dat je partner hun orgasme faket, start je best een gesprek. Vraag wat de ander fijn vindt bij seks en wat nog beter kan.

Spreek een taal of signalen af om aan te geven wat je wel of niet leuk vindt tijdens je vrijpartij: ja knikken, handgebaren of een korte “Ok daar? Ja, ok!”. 

Orgasmeproblemen: te snel of moeilijk klaarkomen

Het kan gebeuren dat je veel vroeger of later dan je partner klaarkomt. Of je komt helemaal niet klaar. Dat hoeft geen probleem te zijn, tenzij je er echt last van ervaart.

Meer over te snel klaarkomen

Meer over moeilijk klaarkomen

Natte droom: orgasme in je slaap

Soms kom je ‘s nachts klaar terwijl je slaapt. Als man merk je dit omdat er sperma op de lakens zit. Daarom heet het ook een ‘natte droom’. Maar een natte droom is niet enkel voor mannen.

Voor mannen én vrouwen

Ook vrouwen kunnen klaarkomen in hun slaap. Als vrouw merk je het minder snel, tenzij je wakker wordt tijdens je orgasme.

Jongens hebben wel vaker een natte droom dan meisjes of volwassenen mannen of vrouwen. 

Mensen die regelmatig masturberen of seks hebben, krijgen minder natte dromen. Ook hormonen zoals testosteron of oestrogeen hebben een invloed. Alcohol heeft daarentegen geen invloed. 

Oorzaak natte droom

Natte dromen zijn een biologisch gegeven en gebeuren vooral automatisch. Je kan ze niet bewust sturen. 

De natte droom vindt plaats tijdens de REM -slaap (Rapid Eye Movement). In deze fase versnellen je hartslag en ademhaling, neemt de bloedtoevoer naar de penis en de vagina toe, en droom je het meest. Tijdens diezelfde fase heeft de ochtenderectie plaats.  

Had je overdag seksuele gedachten, dan kan dit 's nachts resulteren in een natte droom. Maar je kan ook een natte droom hebben zonder dat je seksuele gevoelens had. Een natte droom kan het gevolg zijn van een erotische droom, maar dat hoeft niet per se. Omgekeerd is het zo dat maar een heel kleine minderheid van de erotische dromen ook leidt tot een orgasme.  

Veelgestelde vragen

Is het normaal dat het sperma na zijn orgasme terug uit mij loopt?

Ja.  

Als je seks hebt en je partner komt in je klaar, neemt je lichaam het sperma niet op. Het komt er dus na de ejaculatie weer uit.

Let op: Dat betekent niet dat je niet zwanger kan worden of een soa krijgen. Als je het vervelend vindt dat sperma er weer uitloopt, kan je een condoom gebruiken.

Is het normaal dat ik over iemand anders dan mijn partner fantaseer tijdens seks?

Ja. 

Fantasieën komen spontaan, je kies ze niet bewust. Als je over iemand anders fantaseert, betekent dus niet dat je daadwerkelijk wil vrijen met die persoon. Je hoeft je daar dus zeker niet schuldig over te voelen. 

Om tot een orgasme te komen, moet je  door de ‘solofase’. In die fase focus je op je eigen lichaam, maar ook op je eigen fantasieën.  

Kunnen mannen en vrouwen meervoudige orgasmes krijgen?

Ja, al is het moeilijk voor mannen. 

Vrouwen kunnen kort na elkaar verschillende orgasmes hebben. Als je opwinding en stimulatie kort na het eerste orgasme constant aanhouden kan je snel hierop een nieuw orgasme beleven. Maar niet elke vrouw kan een meervoudig orgasme krijgen. En zeker niet elke vrouw wil er een.

In principe kan een man bij een vrijpartij meerdere orgasmes hebben. Bij mannen volgt er na het orgasme met zaadlozing een zogenaamde 'refractaire periode'. Tijdens die periode kunnen mannen geen erectie krijgen en dus ook niet klaarkomen.

Wat is de orgasmekloof?

De orgasmekloof is de benaming voor het fenomeen dat vrouwen minder vaak klaarkomen tijdens seks dan mannen. Ongeveer 48% van de vrouwen tegenover 90% van de mannen komt (bijna) altijd klaar tijdens seks.   

Hoe doe je een vrouw klaarkomen?