Een plasbuisinfectie is een ontsteking van de urinebuis. Zowel mannen als vrouwen kunnen urethritis krijgen.

Symptomen van een urinebuisontsteking

Het kan zijn dat je niet zoveel merkt van een ontsteking van de plasbuis. Heb je wél symptomen, dan beginnen dezen 4 dagen tot 3 weken na de infectie:

Urethritis: symptomen bij mannen

  • waterige afscheiding met pus uit je penis in de ochtend
  • pijn bij het plassen
  • veelvuldig plassen

Urethritis: symptomen bij vrouwen

  • pijn bij het plassen of vrijen
  • roodheid en zwelling rond de urineleider

Plasbuisontsteking: hoe vaststellen?

Wanneer je denkt dat je een plasbuisontsteking (urethritis) hebt of je had onbeschermde seks, dan kan je naar je huisarts gaan voor een soa-test.

Urine-onderzoek

Bij vermoeden van een urinebuisontsteking zal de arts een urine-onderzoek doen. Het liefst is dit eerstestraals-urine (de eerste plas na het ontwaken). Als dit niet lukt, kan de test ook op urine van later op de dag worden afgenomen. Na één week is de uitslag beschikbaar bij de arts.

Uitstrijkje

Indien de arts denkt aan gonorroe of chlamydia, neemt hij of zij een uitstrijkje met een wisser uit de urinebuis. Dit is niet pijnlijk, hooguit onaangenaam. Als gonorroe of chlamydia niet de oorzaak is, spreekt men van niet-specifieke urethritis (NSU).

Plasbuisontsteking: behandeling

Na een antibioticakuur van ongeveer 2 weken ben je meestal van de infectie verlost. Je wordt niet immuun.

Als je besmet bent, is het belangrijk dat je de mensen waarschuwt met wie je de laatste tijd seks hebt gehad. Zij moeten ook worden behandeld.

Urethritis: complicaties bij niet-behandeling

Een plasbuisinfectie kan, indien ze niet tijdig behandeld wordt, leiden tot problemen met de vruchtbaarheid. Soms veroorzaakt niet-specifieke uretritis pijnlijke, gezwollen gewrichten.

  • Bij de man kunnen de teelbal en de bijbal aangetast worden. In de zaadbal worden de zaadcellen gevormd en in de bijbal worden ze opgeslagen.
  • Bij de vrouw kan plasbuisinfectie zich uitbreiden tot in het bekken en ontsteking in het bekken ("pelvic inflammatory disease (PID)") veroorzaken. Herhaaldelijk optreden van PID kan leiden tot onvruchtbaarheid.