Praten over seks met je partner helpt jullie elkaar beter te leren kennen in bed.

Waarom praten over seks: de voordelen

Door te praten over seks leer je niet enkel wat de ander wil, leuk vindt en verwacht. Je kan ook nieuwe dingen over jezelf te weten komen. 

Je leert bij

Tijdens het gesprek komen er bijvoorbeeld zaken naar boven waar je voorheen nog niet bij stil gestaan had. Door over deze nieuwe dingen te praten, ervaar je een gevoel (van spanning, walging of net opwinding). Zo vorm je een mening en leer je de ander beter kennen. Dat verbetert niet alleen de seks tussen jullie beiden, maar het versterkt ook je band. 

Je maakt afspraken

Praten over seks geeft je ook de mogelijkheid om afspraken te maken over anticonceptie, veilig vrijen, wat jullie wel en niet willen... Zo zitten jullie op dezelfde golflengte.  

Praten is dus de ideale manier om gênante misverstanden te vermijden. 

Waarover praat je?

Hoe praten over seks: 3 gouden tips

Wees positief

Het is belangrijk dat jullie je op gemak voelen bij elkaar. Creëer een sfeer van respect en vertrouwen, waarin je open en eerlijk kan zijn.  

  • Wees nieuwsgierig en vraag door als je iets niet begrijpt 
  • Bespreek niet enkel problemen maar geef ook complimentjes over wat wél goed gaat 
  • Formuleer je kritiek en vragen als een wens: zeg wat je leuk vindt en graag meer van zou willen 

Gebruik je eigen sekstaal

Kies woorden waar jij je comfortabel bij voelt. Wees concreet, want zo vermijd je misverstanden.  

Gebruik je liever de term penis, piemel of piet? Verstaan jullie hetzelfde onder het woord "seks"? Het kan dat jij hier enkel penetratie mee bedoelt, terwijl je partner hier ook orale seks onder verstaat. 

Praat vanuit jezelf: ik ...

Je wil graag praten over wat je verlangt. Maar je wil je partner niet het gevoel geven dat die verkeerd bezig is. Spreek dan ook vanuit je eigen gevoel. Zeg 'ik denk...' of 'ik heb het gevoel...', in plaats van elke zin met 'jij' te beginnen.  

Als je het over iets wil hebben, leg dan uit waarom je dat wilt. Stel jezelf kwetsbaar op zodat je partner dat ook kan doen.  

Praten over seks: voor, tijdens of na?

Alle momenten zijn goed.  

Tijdens seks is er niet veel gelegenheid voor uitgebreide babbels. Wel is lichaamstaal belangrijk. Ook check je af, stel je to-the-point vragen en geef je aanwijzingen.  

Op andere momenten kan je uitgebreider ingaan op jullie gedachten, gevoelens en verwachtingen.  

Praten hoeft trouwens niet alleen face-to-face. Ook berichten vormen een prima aanvulling. Soms durf je dan net iets meer te onthullen over jezelf. 

Let wel op dat je seks niet helemaal ‘dood’ praat. Het is niet de bedoeling om bij elke vrijpartij een evaluerend gesprek te hebben. 

Waarom is praten over seks zo moeilijk?

Veel mensen leerden als kind niet om te praten over seks. Daardoor kan praten over seks onwennig aanvoelen. 

Soms is het ook moeilijk om andere redenen: 

  • Je kent de juiste woorden niet of vindt ze onwennig om te zeggen.  
  • Je gaat ervan uit dat seks spontaan moet blijven en vanzelf gaan. Dat is niet zo. Je kan niet in het hoofd en het lichaam van je partner kruipen om te weten wat die opwindend vindt. 
  • Praten over seks is heel intiem. Je stelt je kwetsbaar op. Dus ga je al op voorhand het gesprek uit de weg om jezelf of je partner niet te kwetsen. 

Praten over seks kan je leren. De volgende keer gaat het al heel wat makkelijker. 

Geef ook aan als je het ergens liever niet over hebt. Je hoeft niet over àlles te praten, zeker niet in het begin.