De prostaat is een klier die bij de man vlak onder de blaasuitgang en om de plasbuis heen ligt. De prostaat treedt in actie bij een ejaculatie. 

Prostaat bij mannen

prostaat

De prostaat is ongeveer zo groot als een walnoot of een kastanje.

De prostaat zorgt voor de verplaatsing van de zaadcellen bij het klaarkomen. Vanuit de ballen worden de zaadcellen naar de prostaat gepompt, daar worden ze vermengd met het prostaatvocht.

Doordat bij het orgasme of ejaculatie de prostaat samentrekt, wordt het sperma naar buiten gestuwd. Tegelijk wordt ook de blaashals samengetrokken, waardoor er geen urine in het sperma kan terechtkomen.

Prostaat bij opwinding

Wanneer je opgewonden bent, vergroot de prostaat door zich met bloed te vullen. Doorgaans is de prostaat zo groot als een walnoot. Bij opwinding wordt hij zo groot als een golfbal.

De prostaat is een erogene zone. Stimulatie van de prostaat kan een diep orgasme teweegbrengen maar is niet gemakkelijk. 

Prostaatontsteking

Prostatitis is een ontsteking van de prostaat. Men onderscheidt een acute en een chronische vorm. Heb je onderstaande klachten, ga dan naar een arts.

Acute prostatitis

De acute vorm wordt veroorzaakt door een infectie met bacteriën. De ontsteking is het gevolg van een bacteriële infectie die de prostaat via de urinewegen heeft bereikt.

De prostaatinfectie veroorzaakt zowel pijn in de liezen, de onderrug en het gebied tussen de penis en de anus als rillingen en koorts. Het is ook mogelijk dat je vaak moet urineren (ook 's nachts). Soms zit er wat bloed in de urine en zijn de urinewegen ontstoken.

Een bacteriële infectie kan zich uitbreiden naar de balzak. Dit kan een zeer onaangenaam gevoel, zwelling, roodheid en extreme pijn bij aanraking veroorzaken.

Chronische prostatitis

De chronische vorm is zeldzamer en wordt gekenmerkt door terugkerende urinewegontstekingen bij de man. Vaak moet een urineonderzoek en een onderzoek van de prostaat (rectaal toucher) uitsluitsel geven.

Gezonde prostaat

Zorg voor een gezonde prostaat. Zowel te weinig als te veel ejaculeren verhoogt de kans op pijn. Drink voldoende water en eet niet te veel voedsel dat je stoelgang zwaar belast (pikant eten, cafeïne en alcohol).

Prostaat bij vrouwen

Ook vrouwen hebben een prostaat. Deze ligt dicht bij de urinebuis, maar heeft niet bij iedereen dezelfde grootte.

Wat de functie van de vrouwelijke prostaat is, is nog niet helemaal duidelijk. Er wordt gespeculeerd dat ze een bacteriedodende eigenschap heeft die blaasontstekingen tegengaat.