Bij sekswerk koop of verkoop je seks. Dat kan alle vormen van seks zijn. Onder de 18 jaar is het strafbaar.

Wat is een prostituee of sekswerker?

Sekswerkers bieden hun lichaam aan voor seks tegen betaling of voor andere voordelen. 

Meestal worden sekswerkers 'prostituees' genoemd. Of prostitués als het over mannen gaat. De term 'sekswerker' drukt echter veel meer respect uit voor de persoon en het beroep dat prostitutie inhoudt. 

Er zijn vrouwelijke, mannelijke, transgender, oudere en jongere sekswerkers. 

Sommige sekswerkers prostitueren zich tijdelijk. Vaak om financiële redenen. Voor anderen is het een bewuste beroepskeuze.

Is een sekswerker bezoeken strafbaar?

Nee. 

Een sekswerker bezoeken is niet strafbaar, op voorwaarde dat

 • jullie 18 of ouder zijn.
 • de sekswerker vrijwillig kiest om deze job te doen.

Buiten België is de situatie anders:

 • In sommige landen is sekswerk geregulariseerd, zoals in Nederland. 
 • In andere landen is het verboden, zoals in de Verenigde Staten. 
 • In sommige landen zijn de klanten van sekswerkers zélf strafbaar, zoals in Zweden.

Gedwongen prostitutie is wel strafbaar

Er is een duidelijk onderscheid tussen sekswerkers die vrijwillig kiezen om sekswerk te doen en slachtoffers van mensenhandel die gedwongen worden tot prostitutie. Misbruik en uitbuiting van prostitutie is altijd strafbaar. Prostitutie van minderjarigen ook.

Mensenhandel

Zodra iemand er voordeel uithaalt door anderen aan te zetten of te dwingen om hun lichaam te verkopen of een seksuele dienst aan te bieden, gaat het over mensenhandel.

Tienerpooiers

Een tienerpooier is een pooier die jongeren seksueel uitbuit. Tienerpooiers gaan actief op zoek naar jongeren aan schoolpoorten, horeca, op straat of via sociale media. Vaak gaan ze een relatie aan met de jongere in kwestie, winnen het vertrouwen en zetten uiteindelijk aan tot prostitutie.

Tienerpooiers worden ook wel ‘loverboys’ genoemd.  

Lees meer over tienerpooiers

  Hulp bij gedwongen prostitutie

  Heb je dringende hulp nodig? Contacteer de hulpdiensten op 112.

  Ben je zelf slachtoffer van een tienerpooier, werd iemand uit jouw omgeving slachtoffer of heb je een vermoeden? Contacteer dan Child Focus op het nummer 116 000 (24/7 bereikbaar). 

  In België zijn er 3 gespecialiseerde centra voor slachtoffers van mensenhandel (24/7 bereikbaar):

  Mag je sekuele diensten aanbieden en reclame maken?

  Het is niet strafbaar om zelf seks te verkopen.

  Reclame maken voor prostitutie mag enkel als je reclame maakt voor je eigen seksuele diensten, zoals een raam in een ruimte waar je vandaag al aan sekswerk doet.

  Reclame op internet of kranten en tijdschriften mag, als die specifiek voor sekswerk bedoeld zijn. Maar je zal geen reclamespotjes zien over sekswerk na je favoriete tv-programma.    

  Prostitutie: groter risico op soa's en hiv?

  Iedereen die seks heeft met meerdere partners, loopt meer risico om een soa op te lopen of door te geven. Dat geldt zowel sekswerkers als voor hun klanten. 

  Als klant kan jij immers net zo goed een bron van besmetting zijn voor de sekswerker. Ook je partner of andere personen waarmee je achteraf seks hebt lopen het gevaar om besmet te worden. 

  Kies dus steeds voor beschermde seks en gebruik een condoom. En laat je regelmatig op soa's testen.

  Welke soorten prostitutie zijn er?

  • raamprostitutie: hier zit de sekswerker achter een raam en is zichtbaar voor de klant. Seksuele diensten worden verleend in een afzonderlijke ruimte. Condooms en glijmiddelen worden ter plaatse voorzien.
  • straatprostitutie: hierbij kan de klant een sekswerker uitkiezen die op straat of op een publieke plaats aan het 'tippelen' is. Seksuele diensten worden dan verder aangeboden op verschillende plaatsen: in de auto, op een openbare plaats, in een hotelkamer of bij de klant thuis.
  • bordelen of privéhuizen: speciaal ingerichte woningen waar sekswerkers hun diensten aanbieden. Na onthaal door de manager kan de klant een sekswerker kiezen. Condooms en glijmiddel zijn voorzien.
  • escortservices: hierbij werken sekswerkers op verplaatsing. In overleg tussen klant en sekswerker wordt bepaald waar het contact plaatsvindt, bijvoorbeeld op een hotelkamer of bij de klant thuis.
  • thuisprostitutie: bij de sekswerker thuis
  • barprostitutie: horeca waar klanten sekswerkers kunnen ontmoeten en seksuele diensten krijgen in aparte ruimtes binnen de bar
  • massagesalons: in de eerste plaats bedoeld voor erotische massages (body-to-body massage). Op vraag van de klant kunnen ook andere sekswensen worden vervuld.

  Veelgestelde vragen

  Zijn de meeste sekswerkers vrouwen of mannen?

  De meeste sekswerkers zijn vrouwen en hun klanten zijn vooral mannen.

  Er zijn ook mannelijke sekswerkers wiens klanten vooral andere mannen zijn. Mannen die hun seksuele diensten aan vrouwen aanbieden zijn zeldzamer.

  Binnen de groep van transgender personen zijn voornamelijk transgender vrouwen werkzaam in de seksindustrie. Uit een rapport van de Trans Health Survey van Transgender Europe blijkt dat 7% van de Europese transpersonen ooit actief was in sekswerk (Smiley et al, 2017). 

  Zijn er veel mensen die sekswerkers bezoeken?

  Uit het Sexpert-onderzoek blijkt dat 14% van de bevraagde mannen ooit in hun leven een sekswerker heeft bezocht. 

  Voor sommigen bleef het bij een éénmalige ervaring, andere mannen hadden meerdere contacten.