Mensen met hiv hebben net als iedereen relaties of zoeken een partner. 

Een hiv-diagnose kan je seksleven tijdelijk op zijn kop zetten. Maar je kan opnieuw leren genieten van seks. 

Hiv staat een relatie niet in de weg

Heb je een relatie? Breng je partner op de hoogte als je een hiv-diagnose krijgt. Je partner kan zich laten testen. Geef elkaar de tijd en de ruimte om de diagnose te verwerken. Als koppel moet je misschien een nieuw evenwicht zoeken.

Wil je een relatie? Veel mensen met hiv denken dat ze nooit meer aan een partner geraken. Toch zijn er een heleboel hiv-positieve mensen die ook na hun hiv-diagnose een partner hebben gevonden. Sommigen gaan bewust op zoek naar een hiv-positieve partner. 

Geef je partner informatie over hiv of neem je partner mee naar het hiv-referentiecentrum. Goede informatie neemt meestal al een aantal zorgen weg.

Praat erover met je partner

Hiv maakt deel uit van jullie relatie. Er komen ook heel wat gevoelens bij kijken. Misschien ben je bang om je partner te besmetten of zit je met vragen hoe jullie leven samen eruit ziet.

Het is goed mogelijk dat je partner op een heel andere manier omgaat met hiv dan jij. 

Praat erover met elkaar:

Beslis samen aan wie jullie het wel en niet vertellen.

Genieten van seks na je hiv-diagnose

Hiv verandert misschien je kijk op seks en je gevoel er rond. Toch blijft het mogelijk om na je diagnose van seks te genieten. Het kan dat je seksleven er na de hiv-diagnose anders uitziet. Maar anders is niet per se slechter of minder.

Seks kan een ontdekkingstocht zijn van elkaars lichaam, van wat jij en je partner leuk vinden. Het kan jou en je partner dichter bij elkaar brengen. Seks kan een uiting zijn van genegenheid en intimiteit.

Seksuele problemen en hiv

Net zoals bij hiv-negatieve personen kunnen seksuele problemen veroorzaakt worden door verschillende factoren.

Hiv op zich kan ook rechtstreeks of onrechtstreeks een invloed uitoefenen op het ontstaan van seksuele problemen.

Angst iemand te besmetten

Soms kan de angst om iemand te besmetten zo groot worden dat het je seksleven bemoeilijkt: 

Je merkt dat je geen zin meer hebt in seks, dat je niet meer opgewonden wordt of pijn hebt tijdens het vrijen.

Vaginisme kan ook veroorzaakt worden door deze angst. De onbewuste samentrekking van vagina en bekkenbodemspieren maakt penetratieseks dan moeilijk.

Negatief beeld van seks

Je zelfbeeld en hoe je denkt over seks kunnen leiden tot seksuele problemen.

Misschien heb je het gevoel dat je seksuele gedrag abnormaal of verkeerd is. Dit kan verschillende oorzaken hebben: stigma, homofobie…

Laag afweersysteem

Een verzwakt afweersysteem kan leiden tot ontstekingen die een invloed hebben op je seksueel leven, bijvoorbeeld ontstekingen van plasbuis of vagina.

Verminderd testosteron

Seksuele problemen bij mannen met hiv kunnen het gevolg zijn van een verminderd testosterongehalte (hypogonadisme). De behoefte aan seks kan daarbij afnemen.

Een behandeling met testosteron kan helpen. 

Hiv-remmers: effect op seksualiteit

Hiv en een aantal hiv-remmers kunnen je verlangen naar seks doen afnemen en de vaginaslijmvliezen doen uitdrogen. Dat kan pijn bij het vrijen veroorzaken.

Sommige hiv-remmers tasten ook de zenuwen aan (neuropathie) wat kan leiden tot erectieproblemen.

Medicatie om bijwerkingen te behandelen kunnen een negatieve invloed hebben op je seksleven. Antidepressiva bijvoorbeeld kunnen erectie- of orgasmeproblemen veroorzaken. Van sommige medicijnen die de eetlust stimuleren, krijg je minder zin in seks.

Niet altijd een probleem

Als je het druk hebt, als je je ergens zorgen over maakt, je ziek voelt, vlak na de diagnose… is seks geen prioriteit.

Ook op een bepaalde leeftijd of in een bepaalde fase van je leven of relatie heb je nu eenmaal minder behoefte aan seks. Dat is perfect normaal. Intimiteit wordt veel belangrijker dan seks naarmate je langer samen bent en ouder wordt.

Maak je dus niet te snel zorgen. Laat je dan niet wijsmaken dat je een probleem hebt als jij en/of je partner het niet als een probleem ervaren.

Vind jij het wél een probleem? Bespreek je klachten met een hulpverlener, arts of hiv-arts. Hij of zij kan je verder helpen of doorverwijzen naar een specialist.

Veilig vrijen als je hiv-positief bent

Inschatten wat veilig of onveilig is en of je altijd condooms gebruikt of niet, zijn geen gemakkelijke beslissingen. Neem steeds weloverwogen beslissingen op basis van correcte informatie. Bespreek met je partner hoe jullie dit inpassen in jullie seksleven.

Naast het gebruik van een condoom zijn er nog andere manieren om geen hiv of andere soa's op te lopen: 

 • Ondetecteerbare virale lading: Met een ondetecteerbare virale lading van minstens 6 maanden ben je niet meer besmettelijk.
 • Regelmatig testen op soa's: Weten of je al dan niet een soa hebt, is belangrijk. Sommige soa's geven immers geen duidelijke symptomen. Laat je regelmatig testen als je wisselende sekscontacten hebt.
 • Soort seks: Kussen, strelen, masseren vormen geen enkel risico voor hiv-besmetting. Onbeschermde orale seks vormt minder risico in vergelijking met onbeschermde vaginale of anale seks.
 • Aantal sekspartners: Hoe minder sekspartners je hebt, hoe kleiner de kans dat je een partner met een soa tegenkomt. 
 • Partnerkeuze: als persoon met hiv kiezen voor seks met een andere hiv-positieve partner
 • PrEP en PEP om een hiv-besmetting te vermijden

Praat met je partner over veilig vrijen

De manier waarop je met veilig vrijen omgaat, hangt ook af van hoe je in je leven omgaat met andere moeilijke boodschappen. Wat doe je als je iets niet zeker weet? Ben je iemand die 100% garantie nodig heeft of ben je iemand die snel gerustgesteld is? Ga je moeilijke boodschappen uit de weg of pak je ze aan?

Praat met je partner over veilig vrijen door samen deze vragen te stellen:

 • Wat betekent veilig vrijen voor jullie? 
 • Wanneer gebruiken jullie een condoom?
 • Wat als je partner een ondetecteerbare virale lading heeft?
 • Welke mogelijkheden hebben jullie om de kans op hiv-overdracht zo laag mogelijk te houden?

Een gesprek met een hulpverlener kan jullie helpen hier beslissingen in te maken.

Maak in jullie relatie afspraken over jullie grenzen als individu en als koppel. Misschien hebben jullie hier elk een eigen mening over of ervaringen mee. Vertel aan elkaar wat je fijn vindt en wat niet. Houd voor ogen dat jij of je partner niets moeten doen waar één van jullie beiden zich niet goed bij voelt. 

Soa opgelopen? 

Wacht met seks tot de behandeling is afgerond. Verwittig de mensen met wie je recent seks had. Dan kunnen zij zich ook laten testen en behandelen.

 • Je kan hen zelf verwittigen.
 • Het kan online en anoniem via Partneralert.

Bespreek het met je arts of verpleegkundige.