Scheren is nog steeds de meest toegepaste ontharingstechniek. Het is eenvoudig en snel. Doe je het goed, dan kan je irritatie of uitslag verminderen.

Scheren in 10 stappen

scheren
  1. Neem een nieuw scheermesje en goed scheerschuim. Gebruik elke keer een nieuw en scherp mesje. Vermijd wegwerpmesjes: die worden sneller bot. Kies voor een hypo-allergische scheergel als je huid snel allergisch reageert.
  2. Knip eerst de lange schaamharen kort met een schaar of trimmer. Je scheermesje is hier niet voor gemaakt en wordt snel bot. Bovendien doet het onnodig pijn.
  3. Neem daarna een warm bad of douche. Je huid voelt dan soepel en zacht aan, en is makkelijker te scheren.
  4. Koel de plek die je wil scheren af.
  5. Breng het scheerschuim aan en laat het een paar minuten inwerken.
  6. Scheer in het begin met de richting van de haargroei méé. Dat verkleint de kans op huidirritaties (rode bultjes), ingegroeide haren en een branderig gevoel. Het resultaat is dan wel minder glad. Je kan ook combineren: een keer met de haargroeirichting mee, de andere keer er tegenin scheren. Je voorkomt ook irritaties door niet vaker dan twee keer hetzelfde stuk te scheren.
  7. Pas bij het scheren van de schaamhaartjes op bij de schaamlippen of balzak. Doe het heel voorzichtig, zodat je jezelf niet snijdt. Gebruik één hand om de huid strak te trekken. Ook is het handig wanneer je op je hurken gaat zitten. Je kan er beter bij en de huid wordt vanzelf strak getrokken. Houd je een spiegel eronder, dan kun je ook nog zien wat je doet.
  8. Spoel het scheerschuim goed weg. Let erop dat het niet in de vagina komt.
  9. Droog je huid goed af. Daarna kun je er een neutrale huidbalsem of baby- of talkpoeder op doen.
  10. Hou je geschoren schaamstreek goed schoon. Was deze dagelijks met water. Gebruik geen of een erg neutrale zeep.

Veelgestelde vragen

Waarom heb ik jeuk na het scheren?

Vaak jeukt dit wanneer de haartjes enkele dagen na het ontharen beginnen terug te komen. Maar het kan ook dat je er best een dokter mee opzoekt.

Schaamhaar kan jeuken als het (terug)groeit. Vooral na het scheren kan je hier last van hebben. Na verloop van tijd wordt dit minder. Ook een erg droge huid kan trekkerig aanvoelen en jeuken. Smeer je huid dan in met een hydraterende crème.

Indien je huid rood of geïrriteerd ziet, kan je ook een allergie hebben voor bepaalde zepen of producten die je gebruikt. Het kan ook eczeem zijn. Ga hiervoor naar een dokter.