Wat is een mooi lichaam? Wie bepaalt dit schoonheidsideaal? Tips en advies om tevreden te zijn over je lichaam.

Wat is het schoonheidsideaal?

Elke samenleving heeft een bepaald onbereikbaar ‘ideaalbeeld’ over hoe een menselijk lichaam er moet uitzien.

Dit ideaalbeeld hangt samen met waarden die we belangrijk vinden, bijvoorbeeld vruchtbaarheid, gezondheid, rijkdom, status.

Dat ideaalbeeld verandert in de tijd en verschilt van plaats tot plaats.

Wat is de rol van de media? 

De media en de mode-industrie houden een heel stereotiep beeld in stand over hoe mensen er moeten uitzien. Mensen met een beperking, een donkere huidskleur, een maatje meer komen minder in beeld. 

De media gebruiken trucs om dit beeld te creëren. Ze kiezen bijvoorbeeld modellen met een heel laag gewicht, laten hen extreem sporten of diëten, schminken en kleden hen op maat, laten hen bepaalde poses aannemen, nemen honderden foto’s onder bepaalde belichting.

Enkel de beste beelden blijven over en die worden nog eens digitaal bewerkt: benen verlengen, taille versmallen, huid egaliseren, glans toevoegen aan de haren.

Op sociale media lijkt het alsof iedereen knap, gespierd of slank is en een gave huid heeft. Maar ook die beelden zijn in scène gezet. Instagram-modellen nemen honderd foto’s om die ene perfecte pose te vinden, filters en bewerkingsapps doen de rest.

Het eindresultaat lijkt ‘perfect’, maar staat mijlenver van de mensen die je dagelijks op straat ziet. 

Dit ideaalbeeld kan mensen erg onzeker maken over hun lichaam, zeker in de puberteit. Zelfs modellen zijn vaak erg onzeker en ongelukkig over hun uiterlijk, omdat ze er continu op worden beoordeeld. 

Ik ben onzeker over mijn lichaam, wat nu? 

Veel jongeren én volwassenen zijn onzeker over hun uiterlijk. En iedereen is wel eens ontevreden over zijn lichaam. 

Denk in de eerste plaats na over je welzijn. Wees lief voor jezelf, ongeacht hoe je eruitziet. Je waarde wordt niet bepaald door hoe goed je aan een schoonheidsideaal beantwoordt.

Misschien helpt het je om één of meer zaken eens te proberen:

  • gezonde voeding 
  • je goed verzorgen 
  • voldoende slapen
  • een beetje sporten en bewegen 
  • trots zijn op wat je lichaam kan
  • blij zijn met je positieve kanten
  • sociale media en commentaar van anderen relativeren 

Kijk verder dan je uiterlijk 

Het klinkt misschien als een cliché, maar wie je bent is eigenlijk veel belangrijker dan hoe je eruitziet. Gebruik je sterktes, zoals je intelligentie of humor. Aantrekkelijk zijn heeft niet alleen maar te maken met je lijf. Wat je vooral sexy maakt, is goed in je vel zitten. Want dat straal je uit.

Bekijk die zogenaamde ‘schoonheidsfoutjes’ eens anders: jouw eigenschappen komen gewoon minder in de media. Probeer ze te accepteren en focus op waar je wel tevreden over bent.

Lees over schoonheidsideaal en body positivity

Op Instagram vind je inderdaad hashtags die meegaan met het bestaande schoonheidsideaal, maar je vindt er ook die het ideaal uitdagen en er zelfs de draak mee steken, zoals #bodypositive #beautyisnotgeneric.

Zo zoek je hulp

Zoek professionele hulp als de ontevredenheid over je lichaam je ongelukkig maakt. De huisarts of een psycholoog zijn een eerste goede stap.